– Skeppet är felbyggt och i stället för att bygga om och rädda det är man arg på oss som påpekar att det kommer att sjunka, säger en läkare som varit ledande inom palliativ medicin i 20 år på Akademiska, men som nu hör till dem som har lämnat avdelningen.
Rätten till god vård i livets slutskede är enligt hälso- och sjukvårdslagen lika prioriterad som akutsjukvård. Palliativt centrum har under de senaste tre åren byggt upp en organisation med tio palliativa läkare, varav fem är specialistutbildade på palliativ medicin.
Men nu slutar nio av tio läkare och dessutom sex sjuksköterskor.
UNT har pratat med samtliga nio läkare och två sjuksköterskor. De är kritiska mot ledarskapet och anser att detta har skapat stress och dålig arbetsmiljö. "Jobbiga personer" som framfört kritik manövreras ut tills de slutar, menar de.
Palliativa enheten ska ansvara för hospiceavdelningens 11 patienter, 40 platser i hemsjukvården, utbildning i palliativ vård, en palliativ mottagning på Akademiska samt ingå i ett konsultteam som tar hand om patienter, utbildar personal i hela länet och bemannar en jourtelefon.
– För att kunna ge dessa patienter bra vård krävs kunskap och planering. Men med den dåvarande ledningen fick vi bara släcka bränder och på det sättet är det svårt att jobba, säger Karin Kårehed, specialist i onkologi, palliativ medicin och facklig företrädare för läkarna på Palliativt centrum.
När nu läkarna har slutat får onkologer istället utföra mycket av den palliativa vården, vilket går ut över patienterna, menar läkarna. Anna Cedermark, som är specialist i allmänmedicin och palliativ medicin och hunnit sluta på Palliativt centrum, oroar sig nu för vad detta kan innebära.
– Vi som kan palliativ vård väger alltid in vad patienten har glädje av, vad vi kan göra för att de ska må så bra som möjligt. Jag tycker ofta att onkologer ger för dåligt med symtomlindring, patienter tvingas ha ont i onödan och får inte frågor kring vad som är viktigt just för dem i slutet.
Massavhoppet har föregåtts av att läkarna har framfört kritik mot ledningen under snart ett år. Anna-Karin Agvald, ordförande i Upplands Allmänna Läkarförening och har aldrig tidigare hört talas om en avdelning som förlorar nio läkare på bara några månader.
– Det här är ett gravt misslyckande från Region Uppsalas sida.
Redan i april larmade läkargruppen och hon fick bilden av att många mådde dåligt och att ingen blev lyssnad på. Facket gjorde en psykosocial enkät som visade samma sak. Anna-Karin Agvald gick med den till ledningen och sa att de var tvungna att vidta åtgärder.
– De säger att de ska tag i allt i oktober när de gjort en egen utredning. När jag kontaktade ledningen och sa att det var mer bråttom än så eftersom de står utan läkare fick jag svaret: "Det är inga problem".
Henrik Lindman som är chef över cheferna på Palliativt centrum har nu läst utredningen om arbetsmiljön. Han menar att kärnan i konflikten är olika viljor kring hur Palliativt centrum ska drivas.
– Det som hände var för oss obegripligt, i våras fördjupades konflikten mellan cheferna för läkare och sköterskor. Det har varit ett krav från läkarna att man skulle ha en annan styrordning där läkarna styr över sköterskorna.
Vad tänker du om att så många sagt upp sig för att de inte känner sig lyssnade på när de tar upp problem?
– Det är supertrist och bedrövligt att de säger upp sig. Det var som att det blev en liten psykos, alla slutade när vi skulle starta den oberoende utredningen som vi startade i samförstånd. Vi ska få bättre styrning framöver där vi tydliggör rollerna för cheferna så man vet exakt vad man ansvarar för.
Kommer ni få problem att ta hand om patienterna när så mycket kompetens försvunnit?
– Nej absolut inte och inte att framöver heller. Vi har gott hopp om att det går bra ändå. Med två nya läkare, varav en är specialist, och hjälp från onkologen så kommer vi ändå kunna bedriva verksamheten som tidigare med lika många vårdplatser öppna.
Hur kan vården hålla kvaliteten när nio av tio specialister inom palliativ vård slutar?
– Det är en jättebra fråga. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att de som säger upp sig tagit det beslutet för det förbättrar ju inte möjligheten att förbättra verksamheten när de inte deltar.