Maskinföretag brottsutreds
Ett av Uppsalas största anläggningsföretag, med ett femtiotal anställda, har begärts i konkurs. Bolaget dras sedan en tid med omfattande skatteskulder, samtidigt som vd:n för företaget misstänkts för att ha tagit ut falska fakturor till mångmiljonbelopp.
Anläggningsföretaget, som nu är begärt i konkurs, är ett av de större i sin bransch i Uppsala.
Foto: Hans E Ericson
Företaget, som bland annat hyr ut entreprenad- och servicemaskiner och utför kross- och schaktarbeten, är ett av de större inom sin bransch i Uppsala med ett femtiotal anställda under högsäsongen och över 100 miljoner kronor i årsomsättning. Parterna i konkursmålet har nu kallats till förhandling i Uppsala tingsrätt den 12 augusti.
Fram till våren 2008 gick anläggningsföretaget under namnet Hägglunds Maskiner AB. I samband med namnbytet bildades även ett nytt bolag, som övertog det gamla företagsnamnet och själva driften av verksamheten. Samme vd driver bägge företagen.
Företaget har verkat i Uppsala sedan 1952 och har gjort affärer med såväl Uppsala kommun som andra myndigheter.
Men verksamheten - liksom vd:n personligen - är sedan en tid tillbaka föremål för såväl en pågående brottsutredning som en omfattande granskning av Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Företaget hade fram till den 30 juli på sig att betala en skuld till Skatteverket som successivt växt till drygt 4,3 miljoner kronor, samtidigt som vd:n själv enligt de senaste uppgifterna är restförd för 5,1 miljoner kronor i obetalda skulder.
Enligt den nu aktuella brottsutredningen ska vd:n ha tagit ut svarta löner med hjälp av falska fakturor till ett belopp av 8,7 miljoner kronor. Det gör härvan till en av de största med osanna fakturor som avslöjats i Uppsala.
Misstankarna mot vd:n bygger på ett utredningsarbete som inleddes i slutet av 2007. Med hjälp av spanare och telefonavlyssning har en större härva med ett flertal förgreningar - där flera andra företagare är indragna - uppdagats. Vd:n misstänks för att ha stoppat pengarna från luftfakturorna i egen ficka och även använt dem för att avlöna svart arbetskraft.
Enligt Skatteverket ska en del av de falska fakturorna ha upprättas av vd:n i maskopi med en 50-årig företagare, som tidigare är straffad för bland annat bedrägerier och narkotikabrott. Bägge männen förnekar brott. Vd:n har tidigare sagt till UNT att Skatteverket feltolkat uppgifter och att det i stället är den 50-årige mannens bolag, Kadriork AB, som stått för oegentligheterna i transaktionerna mellan företagen.
Enligt åklagarens bedömning är utredningen om bland annat grovt skattebrott nu i sin slutfas. Åtal mot de två männen kan komma att väckas i början av hösten.
Företagets skatteskulder har varit svåra att driva in, eftersom PRFX Sweden enligt vd:n helt saknar faktiska tillgångar. Dessa ska ha förts över till det nybildade bolaget.
- Vi har sökt efter tillgångar hos det gamla bolaget. Vad jag förstår finns båda firmorna rent tekniskt i samma lokal, men all utrustning har överförts till det nya bolaget. Det vi kan göra är att titta på att detta gått regelrätt till i varje enskilt fall, eller om vi kan knyta några av tillgångarna till den skuldsatta firman, säger Krister Jokela, teamledare på Kronofogdemyndigheten i Eskilstuna, som utreder fallet.
Kronofogden gjorde redan förra året en påhälsning hemma hos vd:n. Då utmättes bland annat två bilar och annat gods från bostaden, men efter överklagande till tingsrätten hävdes beslutet och det mesta av tillhörigheterna återlämnades. Förra hösten säkrade Kronofogden cirka 1,5 miljoner kronor från faderns konto, vilket vd:n förfogade över. Själv hävdade han att pengarna bestod av en hyresbetalning och ett lån som betalats tillbaka till fadern, och fick åter rätt i domstolen. Kronofogdens betalningssäkring hävdes.
- Om nu bolaget går i konkurs kopplas vi bort från det ärendet, då är det helt upp till konkursförvaltaren att se över hur mycket tillgångar som finns i konkursboet, säger Krister Jokela.
Att rädda en skuldtyngd verksamhet genom att bilda ett nytt bolag som övertar verksamheten under ny flagg är långtifrån någon ny företeelse. Men för myndigheterna utgör detta ett stort problem.
- Rent generellt kan det vara svårt att komma åt. Det handlar ofta om utdragna utredningsprocesser på flera år, och innan domstolarna kommer i fatt de berörda personerna hinner de ofta uträtta väldigt mycket, säger Krister Jokela.
UNT har sökt men inte lyckats nå vd:n för Hägglunds Maskiner för en kommentar om de senaste uppgifterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!