Masken en verklig prisvinnare

Årets Nobelpristagare i medicin Craig Mello ­betecknade den inte ens millimetern långa masken C elegans som den verkliga prisvinnaren när han på onsdagen föreläste i ­Uppsala.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2006-12-13 20:24
- Forskning på C elegans har redan givit fem Nobelmedaljer och jag tror att det kan bli fler i framtiden, säger han till UNT.
Tillsammans med kollegan Andrew Fire har han belönats för upptäckten att det kemiska ämnet RNA i dubbelsträngad form kan släcka ut geners aktivitet. Sådan så kallad RNA-interferens har visat sig vara en grundläggande mekanism för att hålla gener
i schack hos de flesta biologiska varelser, inklusive människan.
Men själva upptäckten av RNA-interferens och det mesta av forskningen kring mekanismerna bakom detta fenomen har gjorts i experiment på rundmasken C elegans.
- Om masken inte funnits hade nog upptäckten förr eller senare gjorts i någon annan organism, men det hade säkert tagit längre tid, säger Craig Mello.

Eget pris i framtiden
Den 2002 Nobelprisbelönade upptäckten av så kallad programmerad celldöd gjordes också i experiment på C elegans, liksom upptäckten av så kallat mikro RNA, som Craig Mello hoppas ska få ett eget Nobelpris i framtiden.
Under rubriken RNA interferens och utveckling i C elegans föreläste han under en dryg timme om både sina och andra forskares experiment kring RNA interferens. ?Spännande? och ?upphetsande? var ofta återkommande ord.
- Jovisst är ?upphetsning? viktigt utan forskningen. Spänning och nyfikenhet på det ännu inte upptäckta är nödvändigt för motivationen, säger Craig Mello.

Fortsätta att våga fråga
Hans råd till studenter är att, som barn brukar göra, fortsätta att våga fråga.
- Många tror att de verkar dumma om de ställer enkla frågor. Men ju mer fundamental en fråga är, desto bättre brukar den vara, säger han.
UNT var utlovad en kort intervju i anslutning till föreläsningen i den mer än överfulla The Svedberg­salen vid Biomedicinska centrum, men den tycktes gå om intet. Efter föreläsning och frågestund följde autografskrivande och fotografering. Det var många som ville låta sig själva förevigas på bild tillsammans med pristagaren.
Det blev en intervju i alla fall, men i bilen på väg till slottet och Nobellunchen i Rikssalen.

Nya terapier
Under den berättade Craig Mello att han tror att upptäckten av RNA interferens kommer att ge upphov till nya terapier. Med dubbelsträngat RNA är det möjligt att stänga av enskilda geners aktivitet och därmed indirekt få kunskap om vilken roll de normalt har.
- Störst betydelse inom medicinen får nog vår upptäckt genom att vi på detta sätt lär oss vilka mekanismer som nya läkemedel bör rikta sig emot. Men läkemedlen behöver inte nödvändigtvis själva bestå av dubbelsträngat RNA, säger han.
Craig Mello hoppas att snart vara tillbaka i Sverige, kanske i samband med att någon kollega belönas för någon annan upptäckt inom RNA-forskningen. Under sin föreläsning avslöjade han bland annat att han efter Nobelmiddagen i söndags deltagit i efterfesten på Handelshögskolan till klockan 5 på måndagsmorgonen:
- Det är otroligt hur ni svenskar kan partaja. Vi skulle behöva ett utbytesprogram där studenter från USA får komma hit och lära sig hur man verkligen festar.
Craig Mello var inte den ende Nobelpristagaren som föreläste i Uppsala på onsdagen. Efter lunchen i Rikssalen fortsatte årets båda fysikpristagare John Mather och George Smoot till Ångströmlaboratoriet och sina föreläsningar i Siegbahn­salen.
Läs även i B-delen sidan 2 om litteraturpristagaren Orhan Pamuks Uppsalabesök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!