Många i Faringe känner nog till det gamla missionshuset i Solvalla. Sedan 2017 är det Salomon Hellman och Martin Cederberg som bor här tillsammans med hunden Gunvald.
– Sedan vi flyttade in har vi märkt att flera häromkring har en relation till huset, säger Salomon.
Förutom att huset varit ett missionshus, har nykterhetsrörelsen huserat här och det har även varit en söndagsskola.
– Vi har bekanta i området som berättat att de gått i söndagskolan här. Jag brukar tänka på att de gick runt här när de var små i slutet av 60-talet, säger Martin.
På måndag kommer huset hamna i fokus ytterligare. Då sänds nämligen SVT-programmet "Det sitter i väggarna", där en antikexpert och en byggnadsvårdsantikvarie djupdykt i husets historia.
– De har gjort ett gediget arbete och vi har lärt oss massor av att medverka, säger Salomon.
I programmet fick de bland annat höra om en tonåring som brukade ställa till med hyss i huset.
– Han svor och skrek och slängde iväg förstutrappan, det gick till rättegång 1896 och han fick väl böter. Nu tycker man mest synd om honom, han måste ha känt sig missförstådd, säger Martin.
De visste från början om att huset var ett sekelskifteshus men inte att det bar på så mycket historia. Efter att de medverkat i programmet har de fått lära sig att huset varit en stor samlingspunkt i området.
– Förutom missionshus fungerade det också som ett folkets hus, säger Salomon.
De visar oss in i det stora rummet med högt i tak, som tidigare användes för predikningar. Martin visar vad podiet och orgeln stått. Huset kunde husera en församling på upp till 40 personer.
– Det är väldigt häftigt att ha middagar i den stora salen, säger Martin.
På senare tid har de spenderat alltmer tid i huset och de arbetar mycket hemifrån. De har även en lägenhet i Stockholm, där de båda arbetar.
– Nu är vi halva vår tid här. Det är sånt lugn här, man bara är. Vi gillar att vara ute och fixa med huset och trädgården, säger Martin.
Martin säger att ingen av dem är från landet, men att han hade en stor längtan efter att bo nära naturen. Nu har paret fått flera vänner i området, för dem stämmer inte fördomarna om att det skulle vara ensamt att bo på landet.
– I stan är det mer ett arbete att ha ett socialt liv, här är det mer att man spontant kommer över på fika, säger Salomon.
Martin lägger fram bilder som de fått från tv-produktionen på köksbordet. Där finns en bild på hur stora salen såg ut när alla bänkar var på plats innan det blev privatägd på 60-talet. Det finns även bilder på två flickor som bodde där på 40-talet.
– I programmet besökte de oss och berättar om när de bodde i huset. Det var väldigt roligt, säger Martin.
På vinden ovanför salen har de även hittat en påse med gamla böcker.
– En bok var skriven av en predikant som bott här mellan 1932 och 1937. Där verkar han ha skrivit lite allmängiltiga råd, säger Salomon.
Han tar fram boken och slår upp kapitlet ”Den välbehagliga tiden".
– Han måste ha suttit och druckit sitt morgonkaffe just där vi sitter nu, säger Martin.
Salomon berättar att den som tittar på programmet kan förvänta sig mycket historia om bygden.
– Jag hoppas att många från trakten tittar för att få höra om den allmänna plats som det har varit. Det är ju inte bara historien om huset som berättas utan om Faringe, säger Salomon.