Mars månad började i svängiga temperaturer i Uppsala där kallaste temperaturerna låg omkring nollgradigt för att sedan stiga upp mot närmare 10 plusgrader. Den 3 mars mätte kallaste temperaturen precis 0,0 grader, medan varmaste samma dag var upp mot 8,3 grader.
– Det är normalt för den här perioden. Vi börjar lämna vintern och solen börjar värma upp, då blir det varierande väder, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Månadens första vecka bjöd inte på mycket till nederbörd, med bara två dagar av uppmätt regnfall, men den 11 mars togs det igen. Temperaturen den dagen var månadens kallaste med -7,0 grader och med 7,5 mm snöfall var det också den största nederbörden under månaden. Dagen innan var temperaturen -6,7 grader.
– Att det går ner en bra bit på minussidan är inte ovanligt, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Fram mot månadens andra halva smög sig värmen sakta men säkert fram där minusgraderna släppte helt den 23 mars, där dagens högsta temperatur nådde 15,3 grader. Månadens varmaste dag, 30 mars, visade 15,8 grader som högsta och 7,4 som lägsta. Månadens ojämna temperaturer gjorde att medeltemperaturen landade på 3,0 grader, nära två grader varmare än vad som var medeltemperaturen samma månad 1981-2010.
Slutet av mars bjöd på vårkänslor där temperaturen aldrig hamnade under minusstrecket. För att det ska räknas som meteorologisk vår krävs att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0,0 grader men under 10,0 plusgrader, enligt SMHI. Sista veckan i mars var helt utan minusgrader, men våren var mycket tidigare än så. Redan 19 februari nådde faktiskt våren Uppsala, även om det senare följdes av snö och kraftiga minusgrader.
Solen bjöd på värme och många soltimmar. Någon station i Uppsala har SMHI inte, men den närmsta i Stockholm registrerade under mars månad 139 soltimmar för huvudstaden.
Mars bjöd på flera sätt vad på som kan förväntas av månaden för Uppsala. Temperaturerna var normala och ingenting särskilt stack ut, enligt SMHI.
– Mars var inget exceptionellt, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
För landet i stort var mars varmare än normalt, där våren nådde de sista delarna av Sverige som ännu inte fått vår. Värmerekord slogs på flera stationer i landets södra delar, enligt en månadsrapport från SMHI.