Märstabon Gongmee Könbergs specialitet är Flair bartending

KULTUR. Han jonglerar flaskor och shaker och charmerar med sina tricks och leende bakom baren. Det låter som Tom Cruise i filmen "Cocktail", men egentligen är det Märstabon Gongmee Könberg. Nyligen vann han Årets bartender i kategorin Junior flair.

Uppsala2014-02-18 16:17

- Tävlingen, som hölls i april på Grand Hotel i Stockholm, arrangeras årligen av Sveriges Bartenders Gille, SBG. Tävlingen är den äldsta och största drinktävlingen för bartenders, enligt tävlingens hemsida.

Nästa år blir det klass 1
Märstas Gongmee vann i juniorklassen, eller klass 2 - där deltagarna har tränat i två år. Tolv bartenders har kvalat i denna kategori, åtta gick i finalen och Gongmee fick äran.
- Nästa år kommer jag att tävla i klass 1. Då är det mer komplicerade tricks, säger Gongmee.
Flair bartending är när en bartender underhåller gäster med tricks och rörelser med barredskap när de blandar drinkar. Flair bartending har blivit känd genom filmerna Cocktail och Coyote Ugly.

Har jobbat i Cypern
Gongmee jobbar på Koh phangan i Stockholm, en populär thaikrog som ägs av två bröder från Märsta. Innan dess har Gongmee jobbat som barchef i Cypern ett år, samt andra ställen i Stockholm, bland annat Patricia, Fellows och Kök och bar.
- Det finns väldigt få duktiga flairtenders i Sverige. Några av dem blir handplockade till Las Vegas. En del av min dröm är att jobba i Las Vegas, säger Gongmee.

Som vi berättade förra veckan

Odensalabon Martin Adamsson blir Årets kockelev 2010, när han vann tävlingen på Gastro Nord-mässan. Priset är en praktikplats på Operakällaren. Tävlingen är ett samarbete mellan tidningen Restaurangvärlden och flera andra mataktörer, som Arla och Guldfågeln.

Sodexos restaurang på IFL Kämpasten i Sigtuna utsågs den 22 april till Årets företagsrestaurang på restaurangmässan Gastro Nord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om