TV-städerskan Marléne: "Jag är född med en trasa i handen"

I program som Rent Hus och Nyhetsmorgon lärde Marléne Eriksson svenska folket hur man tar bort rödvinsfläckar och får fönster skinande rena. Nu berättar hon och dottern Desirée om varför folk aldrig tröttnar på att se andra städa.

Marléne Eriksson har byggt sitt varumärke mycket runt dammvippan som är hennes ständiga vapen mot smutsen.

Marléne Eriksson har byggt sitt varumärke mycket runt dammvippan som är hennes ständiga vapen mot smutsen.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Uppsala2024-12-29 05:00

Nyheten i korthet

  • Marléne Eriksson, känd från TV-programmet Rent Hus, och hennes dotter Desirée driver städföretaget Fejax och Instagramkontot @husmorstipset, som har över 367 000 följare. De delar städtips och lär ut hur man tar hand om sina saker.
  • Marléne växte upp i en fattig familj och lärde sig tidigt att värdesätta och ta hand om sina ägodelar, en princip hon förmedlar genom sitt arbete.
  • Marléne och Desirée skriver nu en bok om städning som kommer ut i mars på Norstedts. De betonar vikten av att lära barn och tonåringar att städa och ta hand om sina saker.

Ölburkar och pizzakartonger ligger slängda över lägenheten. Smutsiga kläder hopar sig på golvet. Fulla askfat och tallrikar med matrester belamrar alla ytor.

Städexperten Marléne Eriksson och bakteriologen Marie-Louise Danielsson står i röran och tittar förbryllat på en poster på väggen. Den föreställer en ekorre med gigantiska pungkulor. 

– Vad ÄR det här för något? säger Marlene Eriksson.

– Den har ju problem med för långa ligament i testiklarna, konstaterar Marie-Louise Danielsson.

Scenen är ur tv-programmet Rent hus som blev en tittarsuccé när det sändes 2008 och 2009. Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson blev rikskändisar över en natt för sin städentusiasm och sina filterlösa personligheter. Deras uppgift var att ta sig an svårt smutsiga hem och hjälpa personerna som bodde där att röja upp. 

Sedan dess har Marléne skrivit flera böcker om städning tillsammans med sin dotter och deltar med jämna mellanrum som städexpert i Nyhetsmorgon, tidningar och radioprogram. Instagramkontot @husmorstipset, som hon driver tillsammans med sin dotter Desirée Eriksson, har över 367 000 följare.

undefined
Städandet blev för Marléne ett sätt att överleva skilsmässa från barnens pappa. Då jobbade hon dag och natt när barnen var hos sin pappa.

– Jag är född med en trasa i handen. Det skulle vara ordning och reda hemma. I skolan hade vi fina kläder och sedan hade vi lekkläder så att vi inte skulle förstöra de fina kläderna. Vi hade inte så mycket, så då tog man hand om det man hade. Mamma lärde mig att städning var kul och något som man gör tillsammans, berättar Marléne Eriksson.

Hon tar emot på kontoret på Bergsbrunnagatan i Boländerna tillsammans med Desirée som hon driver företaget Fejax med. Det är självklart skinande rent på kontoret. Marlene har en liten trasa i handen som hon omedvetet stryker över saker med. 

Uppväxten i Sundsvall med en pappa som var åkare och en mamma som var hemmafru beskriver hon som varm, men ekonomiskt fanns det inga marginaler.

undefined
Marléne Eriksson till höger är den som brukar synas framför kameran. Men för UNT träder nu nya generation städ fram i form av Marlénes dotter Desirée Eriksson.

– Vi fick det vi behövde, men tappade man bort en cykel fick man inte en ny. Man skulle ta hand om sina saker, och det tycker jag att de hade rätt i. Något har gått snett i vårt samhälle när barn har mobiler för 14 000 som de tappar bort och sedan får de en ny. Hur ska de då förstå sakers värde?

Hållbarhetstanken är en hörnsten i Marlénes städideologi: Lappa laga, ta bort fläckar och inte konsumera massa dyra städprodukter. Det mesta går bort med diskmedel, såpa och ättika. 

Företaget startade hon 1992. Första uppdraget var att städa på Vuxenskolan. Hon jobbade då på natten för att kunna ta hand om barnen på dagen.

undefined
Desirée och Marléne Eriksson har tillsammans skrivit flera böcker om städning.

Uppdragen blev fler och idag har företaget 20 heltidsanställda städare på heltid och några som jobbar på timmar. Marlene själv har lämnat över vd-uppdraget till dottern Desirée Eriksson.

– När vi håller föreläsningar kallar de mig ofta för Mini-Marléne, skrattar Desirée.

Gjorde du aldrig något tonårsuppror och blev stökig?

– Nej. Mamma har aldrig tvingat oss till att städa, det har mer varit som en lek. Vi fick små städleksaker som barn, vi fick lådor där vi skulle lägga tillbaka våra leksaker när vi lekt färdigt, och hon gjorde det ofta tillsammans med oss.

undefined
Städfirman Fejax som ligger på Bergsbrunnagatan har blivit som ett andra hem för Marléne Eriksson. Och trots att hon fyller 69 så är hon inte intresserad av att jobba mindre, med det hon tycker är så roligt.

Desirée fick också tidigt lära sig att uppskatta när det var guldkant i livet.

– Jag minns första gången vi gick på McDonalds. Då klädde vi upp oss. Jag hade Laura Ashley-klänning och leopardkappa. Och mamma sa: "Nu ska ni få uppleva något ni aldrig har upplevt".

Och städningen är fortfarande inget som leder till konflikter i deras relation.

– När hon kommer hem till mig brukar jag komma på henne med att gå över ytor med en trasa, skrattar Desirée medan Marléne plockar bort något från hennes kavaj och vevar med trasan på bordet med den andra handen. 

undefined
Bild från 2008 när Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson gjorde succé med sitt städprogram "Rent hus" i TV4.

Marlene böjer sig fram och plockar något från Desirées kavaj, andra handen vevar med trasan mot bordet.

– Ja, det ska man ju inte göra, men det är så svårt att låta bli. Städning är ju allt för mig. Jag pratar om det och jag har ju fått så mycket fin kontakt med människor som vill ha mina städtips. Unga män som gått igenom en skilsmässa och behöver städtips, dem får jag hjälpa, säger Marlene.

undefined
Marléne Eriksson kom på att hon skulle börja sin städfirma när hon var på bio med sin son som vägrade kissa på den smutsiga biotoaletten.

Även genom svåra tider har städningen varit Marlénes tillflykt. Vid skilsmässan från barnens pappa plågades hon mycket av att vara ifrån barnen halva tiden.

– Jag jobbade extremt mycket då för att slippa tänka på hur mycket jag saknade dem. Och sedan planerade jag allt roligt vi skulle göra och gjorde fint hemma tills de kom. Skilsmässor är inte roligt, men i mitt fall ledde det till att jag var mer aktiv med barnen när jag väl var med dem.

Utan att det var meningen blev Marléne Eriksson en influenser efter att hon medverkade i Rent hus. Hon gillar kameran, att klä sig fint och ha pärlor i öronen, men hon har aldrig sökt sig till rampljuset. Hur TV4 hittade hennes lilla städfirma i Boländerna är för henne fortfarande en gåta.

undefined
Desirée och Marléne Eriksson driver Instagramkontot @husmorstipset, där de svarar på frågor om städning och ger städtips.

– Han som ringde frågade om jag var engagerad i städning. Och det är jag ju. Sedan frågade han om jag kunde tänka mig att casta för ett tv-program. "Vad är casta? Det här måste vara en bluff", tänkte jag. 

Marlene fick åka till Stockholm och provstäda tillsammans med några andra städerskor som skulle bli potentiella kompanjoner i programmet. Hon förvånades över den låga nivån på de andra kvinnornas städning.

– Då sa jag till dem att ska jag vara med då ska det vara med någon som kan städa. Efter några dagar ringde de upp och sa att de hittat en kvinna som kunde bakterier, och det kunde hon verkligen. 

Rent hus blev en tittarsuccé.

– Vi hade en miljon tittare på varje avsnitt. Folk tyckte att jag var hård och elak. Men varenda en jag har varit hos och hjälpt med städningen har tackat mig efteråt.

undefined
Marléne Eriksson, som tidigare jobbade med e-handel, har nu gått in i sin mammas företag och blivit vd.

Intresset för att titta på människor som städar verkar aldrig sina.

Sedan några år finns det flera stora städinfluerare i sociala medier, med många miljoner följare. Den mest kända är kanske 31-åriga Auri Kananen, den finska städerskan som sa upp sig och startade ett Tiktok-konto som nu har många miljoner följare. I rosa förkläde går hon hem till personer med extremt smutsiga hem och städar gratis.

– Städning är det perfekta innehållet. Det finns ett före och ett efter, en inblick i det mest privata hos människor som man aldrig trodde att man skulle se, och konkreta tips på hur man kan göra det själv, säger Desirée Eriksson.

Tips till tonårsföräldrar

Marlénes och Desirées tips på hur du får barn och tonåringar att hjälpa till med städningen:

1. Allra helst ska man börja tidigt och visa att alla i ett hushåll ska hjälpa till. Men det är aldrig för sent. Sätt er ner och gör ett städschema där man skriver vad som behövs göras, hur ofta och mycket tid det tar.

2. Pengar får användas som motivation. Som att exempelvis ta en del av veckopengen eller barnbidraget och vikta den mot städning eller andra hushållssysslor.

3. Se till att överens med barnet/tonåringen om vilka sysslor som ska ingå och hur ofta. Kraven ska vara rimliga och tonåringen ska vara med och känna sig delaktig. Uppfylls inte kraven betalas inte den rörliga delen av veckopengen ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!