Mark- och anläggningsföretaget Markona har det senaste året stämts av flera underentreprenörer för obetalda räkningar.
Ett återkommande mönster är att Markona nekar betalning med hänvisning till olika fel på fakturaunderlaget eller påståenden om att entreprenörerna gjort ett dåligt jobb. Ofta kommer Markona även med motkrav och hävdar att motparten är skyldig Markona pengar.
Ett av de sju domstolsärenden som UNT gått igenom gäller R D Sten & Mark AB som utfört markarbeten åt Markona. Enligt Markona saknades tidrapporter och dagböcker och därför hade R D Sten & Mark AB inte rätt till den begärda betalningen på cirka en miljon kronor.
Rättsprocessen avslutades i december med förlikning och Markona betalade 875 000 kronor.
– Inklusive advokatkostnader innebar det en förlust för oss på cirka 300 000 kronor, säger Agneta Czauderna vid R D Sten & Mark.
Hon uppger att R D Sten & Mark är ett litet familjeföretag och att Markona var dess helt dominerande kund.
– Att Markona vägrade betala medförde stora ekonomiska problem. Vi fick leva på privata besparingar och ett tag befarade vi att företaget skulle gå under.
Agneta Czauderna anser att Markonas påståenden om fel på tidrapporter och annat är grundlösa.
– Vi gick med på förlikning efter 1,5 år för vi orkade inte strida längre men vi känner oss lurade av Markona. Jag tycker synd om de småföretag som inte mäktar med att kräva betalt av Markona, säger hon.
Markonas vd Maria Andersson har svarat på UNT:s frågor via mejl. Hon uppger att Markona betalar sina leverantörer för de arbeten som företaget beställt och som är utförda enligt avtal.
”Om leveransen avviker kan inte vi eller någon annan affärspart betala för något som inte utförts på rätt sätt enligt det vi avtalat om.”
Angående de betalningstvister som slutat i domstol framhåller Maria Andersson att det är Markonas leverantörer som valt den lösningen. Hon betonar att domstolstvisterna omfattar endast 0,2 procent av Markonas årliga 15 000 leverantörsfakturor.
Ett annat domstolsärende gäller Peter Collin Grävmaskiner AB.
– Vi hade utfört markarbeten åt Markona men de vägrade att betala fakturor på 3,5 miljoner kronor, säger Peter Collin. Markona påstod att vi hade skickat luftfakturor för jobb som vi aldrig utfört. Men det var struntprat, alla arbeten fanns dokumenterade.
Peter Collins företag stämde Markona som då kom med ett motkrav. Markona begärde en miljon kronor för att man fått slutföra arbeten som Peter Collins företag avbrutit i och med de uteblivna betalningarna.
I oktober ingick parterna en förlikning som innebar att Markona fick betala 1,9 miljoner kronor, det vill säga 1,6 miljoner mindre än Peter Collin begärt.
– Markona har satt i system att ställa in betalningarna med motiveringen att underentreprenörerna skickat felaktiga fakturor. På det här sättet går Markona på mindre företag och prutar ner priset, hävdar Peter Collin.
Varför gick du med på förlikning om alla era fakturor var korrekta?
– Advokaten rådde mig att gå med på en förlikning eftersom han trodde att Markona är på väg i konkurs, säger Peter Collin.
Även MZ Mark stämde Markona vid tingsrätten när företaget inte fick betalt. Markus Zakrisson vid MZ Mark säger att Markona vägrade betala fakturor på 390 000 kronor med motiveringen att de var felaktiga.
– Men Markona hade fått alla underlag och alla fakturor var korrekta, hävdar han.
Markus Zakrisson uppger att han kontaktades av Markonas advokat innan ärendet skulle tas upp i domstolen.
– Markona ville ingå en förlikning som ett försök att komma billigare undan, men jag gav mig inte och fick då fullt betalt. Jag förlorade inga pengar men resultatet är att jag och flera andra underentreprenörer fått agera bank åt Markona.
Under de senaste tre åren har Kronofogden fått in 114 ansökningar om betalningsförelägganden mot Markona. Inga skulder mot bolaget finns registrerade i nuläget men Kronofogden har 30 betalningskrav från olika företag liggande för delgivning.
”Om Markona vid tillfällen dröjer med betalningar sker det baserat på obetalda fordringar från våra uppdragsgivare”, skriver Maria Andersson i en kommentar.