Märkning av kött ska granskas

Regeringen ger nu Livsmedelsverket i uppdrag att utreda i vilken utsträckning fusk med märkning av charkprodukter och färdiga kötträtter förekommer. Vid flera tillfällen har det avslöjats att livsmedel försetts med svenska flaggor trots att produkterna innehåller importkött.

Uppsala2005-11-16 00:00
Det var vid Dagligvaru­dagen som arrangeras av tidningen Fri Köpenskap som jordbruksminister Ann-Christin Nykvist redogjorde för det nationella tillsynsprojektet som Livsmedelsverket i Uppsala ska genomföra tillsammans med landets kommuner. Verket avgör hur omfattade granskningen ska vara.

I medieljuset
—Det här produkterna har hamnat i medieljuset under den senaste tiden. Det har handlat om att tillverkarna ger sken av att köttet är svenskt med hjälp av olika vimplar, blågula flaggor och på andra sätt. Jag har själv köpt de här produkterna i tron att de är svenska, säger Ann-Christin Nykvist.
När jordbruksministern har läst mer noggrant på förpackningen har hon upptäckt att charkvarorna gjorts på tyska råvaror.
—Om Livsmedelsverket hittar produkter där märkningen inte stämmer vill jag också att de ska använda de instrument som står till buds för att ställa företagen till ansvar.
En annan del i Livsmedelsverkets uppdrag blir att undersöka hur konsumenterna uppfattar märkningen och förstår innebörden av den.
—Vi vill att även Livsmedelsverket ska genomföra en informationskampanj bland konsumenterna om vad märkningen står för.

Bättre märkning
Jordbruksministern efterlyste vid Dagligvarudagen bättre ursprungsmärkning av maten. Men den kommande granskningen omfattar inte ursprungsmärkningen. Sedan 1995 finns en frivillig överenskommelse mellan branschen och regeringen om ursprungsmärkning.
—Jag kommer att kalla till mig branschen i början av nästa år för att höra vad de tänker göra för att just den delen av märkningen ska bli bättre, säger Ann-Christin Nykvist.
Granskningen av märkningen av charkprodukter och kötträtter inleds vid årsskiftet och 1 juni nästa år vill jordbruksministern ha en halvtidsrapport.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om