Videon är inte längre tillgänglig
En tapper skara Uppsalabor har trotsat kylan och begett sig till Distingsmarknadens första dag. De som strosar längst med marknadens korridorer får provsmaka rökt renkorv, ost smaksatt med päronkonjak, norrländskt tunnbröd och havtornsylt. En samling frusna besökare trängs vid ståndet som säljer vantar och strumpor i alpackaull. Ruljangsen är i full gång.
Bakom ett av stånden står knallen Lars Öhman, en riktig veteran i sammanhanget. Han kom hit för första gången som 20-åring. Nu, 42 år senare har han packat upp det rökta renköttet, skinkan och korven på exakt samma marknadsplats som han haft i fyra decennier.
- Under alla mina år här har jag jobbat upp en trogen kundkrets. Man känner igen sina stammisar som kommit tillbaka år efter år, och om någon inte skulle dyka upp undrar man vart de tagit vägen. De vet att jag alltid står precis här, så Gud förbjude den arrangör som flyttar på mig, säger Lars Öhman.
På bordet intill har han dukat upp den riktiga storsäljaren - kokosbollarna.
- Uppsalaborna är ett kokosbollsälskande folk, det får jag bevisat varje gång jag kommer hit och säljer slut på allt jag har med mig, säger Lars Öhman samtidigt som han räcker över en påse med fyra kartonger till en kund.
I ett marknadsstånd en bit bort bjuder Peter Hagy på varmrökt regnbågsforell. Han tror att kunderna som kommer till Distingsmarknaden uppskattar att det framförallt är svenskproducerade varor som säljs. Sådant som det kan vara svårt att hitta i vanliga butiker.
- En gång köpte kungen 30 kilo forell av oss. Men det var för dyrt att registrera sig som kunglig hovleverantör, så vi struntade i det. Men det var kul att kungen gillade våra produkter!
Åke och Birgitta Ericsson är några av dem som vill provsmaka forellen. Den rökta fisken faller paret i smaken och prutandet är i full gång. De får en sås på köpet.
- Du får rensa den själv, säger Birgitta Ericsson till sin man.
- Vi var här för 40 år sen men har inte varit tillbaka sen dess. Vi brukade gå hit när barnen var små, men det har inte blivit några återbesök sen dess. Men nu när vi är pensionärer har vi tid att komma hit mitt på dagen, säger Birgitta Ericsson.
De är båda överens om att marknaden har förändrats sen de var här sist. Det har blivit mer modernt, mer karameller och fler utländska referenser.
- Vi brukar besöka marknader i Spanien, där är det lite mer liv. Där skriker och ropar de mer. De borde ropa lite mer här, säger Birgitta Ericsson och skrattar.