Marit Paulsen anmäler Sverige till EU
Sverige anmäls till EU-kommissionen för att de svenska reglerna för offentlig kontroll strider mot EU-förordningen. Bakom anmälan står tidigare EU-parlamentarikern står Marit Paulsen.
Vid kommande årsskiftet träder den nya förordningen för kontroll av livsmedel, foder och djurskydd i kraft inom EU. Men redan nu säger Marit Paulsen (fp) som var en av dem som starkast stred för det nya regelverket att hon kommer att anmäla Sverige till kommissionen. Hon kräver att den svenska tillsynsmodellen prövas i EG-domstolen.
— Jag kommer att anmäla Sverige. Även här i landet måste till en oberoende myndighet som är ansvarigt för kontrollerna. Det kan vara länsstyrelser eller något slag av interkommunalt förbund.
I förordningen står att de behöriga myndigheterna ska säkerställa den offentliga kontrollens opartiskhet och att det inte får föreligga någon intressekonflikt för den personal som utför den offentliga kontrollen.
- Om en kommunal myndighet, som miljökontoret, ska kontrollera annan kommunal verksamhet, där man exempelvis lagar mat, är inte detta opartiskt som jag bedömer det. Särskilt små och medelstora företag kommer att bli felaktigt behandlade och fara illa på grund kontrollsystemets utformning, och riskerar att missgynnas ekonomiskt. Säkerhetssystemen ska vara konkurrensneutrala och det är de inte med kommunal tillsyn.
I andra nordiska länder som , Danmark, Finland och Norge, ligger ansvaret för livsmedelstillsynen på regionala eller statliga myndigheter.
Marit Paulsen ifrågasätter även den svenska uppdelningen av ansvariga myndigheter. Jordbruksverket är ansvarigt för foder, Djurskyddsmyndigheten för djurskydd, Livsmedelsverket för maten och Socialstyrelsen för folkhälsa.
— Det måste ske en total samordning av ansvaret för att säkra systemen. Svenska kommuner och landsting har extremt riskfylld livsmedelshantering eftersom en så stor del av maten i Sverige lagas till på större enheter inom äldreomsorg, barnomsorg och sjukvård.
För att klara att leva upp till den nya kontrollförordningen krävs stora insatser.
— Vi ska ha klart för oss att livsmedelssäkerhet kostar pengar. Det behövs en bred kompetens för att klara den och det räcker inte med att en kommun har en inspektör. Det som behövs är något slag av inspektionscentraler.
Marit Paulsen menar att kommunerna inte kan motivera bibehållet ansvar med att olika nämnder har ansvar för olika verksamheter.
- Kommuner har rätt till att avstå från nämnder och lägga allt ansvar under kommunstyrelsen. Därför tycker jag att ansvaret ska ligga på länsstyrelser eller staten.
Att privata företag tar över tillsynen i viss utsträckning säger hon även nej till.
— I Sverige framhåller vi gärna att vi är så bra på livsmedelskontroll. Det vi är riktigt bra på är salmonellakontrollen. Men det finns också stora problem. Riksrevisionen har visat att 40 procent av alla kommuner hade bristfällig och ojämn tillsyn. När jag kräver enhetlighet och skärpt kontroll vet jag att jag har alla bakom mig. Jag ser stora risker med hur kontrollen sköts i dag, och min fråga är hur länge det dröjer innan en liknade händelse som den i Tierp inträffar nästa gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!