Maria Rosander, gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala, fick ett mejl från kommunens säkerhetsavdelning efter lunch, där de informerade om att det klottrats "ett hotfullt budskap" riktat mot henne i en gångtunnel i stan.
– Jag bad om mer information och fick då en bild på klottret, och det var ett dödshot. Då insåg jag att det inte bara var en skitgrej riktad mot mig, det var allvarligt. Hjärtat började slå och jag fick en klump i magen.
I mejlet skriver kommunens säkerhetssamordnare att Maria kan vända sig till dem om hon känner sig otrygg eller hotad. Hon uppmanas även till att vara uppmärksam om något avvikande sker.
– Jag kände att det inte räcker för mig, jag behöver ta upp det här med polisens säkerhetsavdelning och göra en polisanmälan, säger Rosander, som jobbar som polis till vardags.
– Så här i efterhand tycker jag det är konstigt att jag inte har fått något stöd från kommunen under dagen. Jag vet inte ens om de har polisanmält hotet.
Har du inte fått något telefonsamtal från kommunen?
– Nej, det har jag inte. Jag tycker det känns konstigt, då man är politiker på kommunal nivå.
Maria Rosander berättar att hon aldrig har mottagit hot under sina 16 år som polis, och att det här är första hotet hon har fått som kommunpolitiker sedan hon tillträdde sin nuvarande roll i december.
– Det här känns som ett försök att tysta mig. Det är helt okej om man inte delar mina politiska åsikter, men det är aldrig okej att hota någon.
Känner du dig rädd?
– När jag kom hem i dag kändes det obehagligt. Men det här ska inte tysta mig. Vi har demokrati och yttrandefrihet. Jag hoppas att övriga politiska företrädare bestämt tar avstånd från det här, att man står upp för demokratin.
Ida Bylund, trygghets- och hållbarhetsdirektör på Uppsala kommun, säger att klottret sanerades så fort kommunen blev informerade. Rosander informerades om hotet strax efter lunchtid på fredagen, och när UNT kontrollerade platsen senare på eftermiddagen var klottret sanerat.
– Klotter är ett ganska vanligt sätt att hota politiker, men vi ser det inte hela tiden. Hot riktade mot politiker är tyvärr en återkommande problematik, det är en utsatt grupp, säger hon.
Hur kommunen agerar för att skydda Maria Rosander vill hon inte gå in på, men hon betonar att alla hot mot politiker tas på största allvar.
– Vi följer våra rutiner för att skapa trygghet för de som utsätts för hot. Vi har som rutin att prata med personen som blivit utsatt och agerar därefter olika utifrån personens önskemål. Jag kan inte kommentera specifika åtgärder för den enskilda politikern.
Men ni har inte pratat med Maria i dag?
– Det brukar vi försöka göra så snabbt som möjligt. Jag vet inte om det har gjorts försök att ringa henne, eller om det helt enkelt inte har gjorts alls.
Ida Bylund kan inte svara på om kommunen kommer att polisanmäla händelsen.
– Vi får diskutera det med den som är utsatt. Hon är målsägande och dialogen med henne blir viktig.