Mansforskare tror på jämställdhet
Globaliseringen skapar nya arenor som påverkar uppfattningen om kön och jämställdhet. Men för att nå jämställdhet i framtiden krävs särskilda aktiveringsprogram. Det menade professor Robert Connell vid ett föredrag om maskulinitet och jämställdhet på Uppsala universitet.
Robert Connell, professor i Australien, gästade på måndagen Uppsala universitet. Han menar att globaliseringen förändrar synen på det maskulina.
Foto: Rolf Hamilton
Robert Connell menar att synen på maskulinitet och jämställdhet ständigt förändras och att den pågående globaliseringen bidrar till nya mansroller. Dels påverkas de könsuppfattningar som redan finns av globaliseringen och dels skapas helt nya arenor genom de världsomfattande förändringarna. Ett exempel på det senare tog Robert Connell från Japan, där en allt större andel äldre i befolkningen skapar ett behov av män i äldrevården. Ett annat exempel på nya arenor är de multinationella företagen.
— Dessa företag är bland de mäktigaste i världen och på chefspositioner i bolagen återfinner vi nästan bara män som rekryterats från över- eller medelklass. De lever sina liv i jetplan, i en bubbla där det bara finns män av samma sort, menar han.
Robert Connell pekade på att dessa män flyttar upprepade gånger och stannar på varje ort under några år.
— De separeras från det sociala sammanhang där de en gång verkade och från samhället, kyrkan, familjerna och vännerna. Deras drivkraft är vinst, makt och intresse för sig själva. Man kan inte förvänta sig att dessa män ska stödja sociala påfund som en gång byggt välfärdsstaten, säger Robert Connell.
Program behövs
Han menar också att denna mansroll bidrar till prostitution bland annat eftersom männen inte kan tillbringa tid med sina familjer. Men än så länge har han inte bevis för denna hypotes.
För att nå jämställdhet mellan könen menar Robert Connell att det krävs särskilda aktiveringsprogram. Ett av de viktigaste av dem är enligt honom antivåldsprogram som riktar sig mot män för att minska mäns våld mot kvinnor och mot andra grupper av män.
Trots att han i grunden är positiv till att jämställdhet kan uppnås pekade han i sin föreläsning på flera problem. Ett av dem är vad han benämnde som "moralpaniken" kring pedofili. Denna panik har enligt honom dels lett till en attack på homosexuella män och dels till att många män inte längre vågar röra vid barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!