Han dödshotade Therez Almerfors (M) – nu möts de i rätten

”Han kallade mig fascisthora.” Nu har Therez Almerfors (M) i rätten mött mannen som dödshotade henne i våras.

På fredagen mötte Therez Almerfors (M) mannen som dödshotade henne i Uppsala tingsrätt.

På fredagen mötte Therez Almerfors (M) mannen som dödshotade henne i Uppsala tingsrätt.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-10-11 17:42

Det är en samlad Therez Almerfors som slår sig ner i rättssalen.

Hon har utsatts för hotfulla och obehagliga situationer tidigare under sina år som politiker. Men det som hände den 17 maj i år var något annat.

Då hade partiernas valstugor just monterats upp på Stora torget inför EU-valet och Uppsalas lokala folkomröstning. Moderaterna hann bara ha sin valstuga öppen i en timme innan en man hotade Therez Almerfors till livet.

Hon beskrev själv händelsen för UNT efteråt:

"Vi hade jättetrevligt, stod och pratade med folk och delade ut popcornstrutar, solen sken och allt kändes bra. Då kommer det fram en mycket hotfull och aggressiv man som inledningsvis diskuterade politik, men sedan övergick till att skrika och svära åt mig. Han kallade mig bland annat för "fascisthora" och att jag var "en ko som skulle föras till slakt."

Nu sitter mannen framför henne i Uppsala tingsrätt.

undefined
Utanför valstugan på Stora torget, den 17 maj, hotades Therez Almerfors av mannen.

I polisförhöret har han vägrat att svara på frågor. Nu säger han att han nekar till anklagelserna om olaga hot, eftersom han inte minns att han uttalat dödshoten. Däremot erkänner han att "det brustit" och att han använt ett olämpligt språk. För det ber han Therez Almerfors om ursäkt.

– Det hade jag inte väntat mig. Men det är som jag säger till barnen: en ursäkt är inte värd så mycket om man inte vet vad man ber om ursäkt för. Det ändrar inte att det här är en person som är extremt hotfull och utgjort en fara mot allmänheten, säger hon.

Sedan i maj har hon levt i tron att mannen riktat in sig specifikt mot henne. Men häromveckan fick hon veta att hon är en av totalt elva målsägande – som alla utsatts för hot av samma man. Rättegången startade i torsdags och avslutas först på måndag.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalas för att ha skickat dödshot på mejl till en tjänsteperson på Svea hovrätt och hotat nio poliser i både Stockholm och Uppsala.

Företrädesvis har det varit kvinnliga poliser, påpekar åklagare Jan Axelsson.

Menar du att det finns ett mönster?

– Jag tycker att jag ser det, ja.

undefined
Mannen erkänner att han använt ett olämpligt språk och att något "brustit" men nekar till anklagelserna om olaga hot.

Att veta att mannen riktat liknande hot mot fler är en lättnad, säger Therez Almerfors – även om det "känns fruktansvärt att bli lättad över en sådan sak".

– Men det tog udden av det som jag upplevt, att han hade något emot mig som person.

En liknande bild ges också av mannens försvarsadvokat Johan Mellgren.

– Det är hela politikerkollektivet han är besviken på, inte henne personligen, säger han.

Efter händelsen i maj vittnade flera Uppsalapolitiker om att tonen mot dem hårdnat de senaste åren. I en enkät från 2022 svarade var femte politiker i Uppsalas kommunstyrelse att de utsatts för hot, och nästan varannan att de fått ta emot hat. Det handlade, berättade några av dem, om alltifrån dödshot till spottloskor i ansiktet och misshandel.

Undersökningar visar också att kvinnliga politiker löper högre risk att utsättas för hot, hat och våld än sina manliga kollegor. Angrepp mot kvinnliga politiker är dessutom oftare riktade mot deras person, utseende eller kön. För manliga politiker är det i regel den politiska kompetensen som attackeras.

Det tog oväntat hårt att attackeras för sitt utseende, säger Therez Almerfors.

– Jag backar aldrig för en debatt eller för att få kritik för min politik. Men det här handlade om min person, och kränkningar om hur man ser ut är inget man ska behöva utstå.

undefined
Det värsta är att känna att familjen påverkas av hennes yrkesval, säger Therez Almerfors (M).

Även om hon inte begränsat sig som politiker efter händelsen, har hon märkt en förändring i sitt privatliv.

– Jag sätter hårdare gränser när jag är ute med barnen. Vanligtvis vill jag ju att medborgare ska kunna stanna mig på Ica och prata om saker över grönsaksdisken, men nu känner jag att jag behöver skydda familjen. Och det är ju en fara i sig.

Att du blir mindre tillgänglig? 

– Ja, man blir ju mer försiktig.

Det är efter rättegången, när hon pratar om barnen, som tårarna kommer. 

Det absolut värsta har varit att känna att hennes beslut att bli politiker riskerar att påverka familjens trygghet, berättar hon.

– Att jag har gjort ett yrkesval men inte min familj och de drabbas, det tycker jag är fruktansvärt.

Nu återstår att se om mannen döms. Enligt både åklagare och försvarare är det inte uteslutet att en rättspsykiatrisk undersökning kommer att begäras när rättegången avslutas på måndag.

Tillsammans yrkar målsägandena på cirka 70 000 tusen kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!