Mannens bolag finns i Panamaregistret

Affärsmannen i Uppsala som krävs på 44 miljoner har använt ett bolag som förekommer i det så kallade Panamaregistret.

Foto: Arnulfo Franco

Uppsala2017-05-17 08:00

LÄS MER: Man riskerar lyxvillan i Kåbo efter skattetrix

Våren 2016 avslöjades att advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama hade hjälpt mängder av förmögna personer runt om i världen att undkomma skatt.

Mossack Fonseca hade medverkat till att dölja enorma tillgångar i skatteparadis genom brevlådeföretag. Firman har agerat som ställföreträdare för mer än 300 000 företag och bistått flera statsöverhuvuden att gömma undan pengar, bland andra Islands statsminister Sigmindur Davið Gunnlaugsson, Argentinas president Mauricio Macri och Ukrainas president Petro Porosjenko.

Panamapapperena, som omfattar drygt 11 miljoner dokument, kom ut via en hemlig läcka vilken kontaktade journalister i Tyskland. Hundratals reportrar i ett 70-tal länder, däribland Sverige, samarbetade sedan inför avslöjandet av dokumenten den 3 april i fjol.

Affärsmannen i Uppsala har vid sin underkända skatteaffär använt ett bolag registrerat i Panama och som finns med i Panamaregistret. I den databas kopplad till registret som är tillgänglig på nätet finns enbart företagets namn angivet samt registreringsdatumet 20 juli 2005. I Skatteverkets utredning står att bolagets adress tillhör advokatfirman Mossack Fonseca & Co.

Katrina Björk, rikssamordnare vid Skatteverkets enhet för utlandstransaktioner, säger att uppgifterna från Panamaregistret är till stor hjälp i jakten på svenska skattesmitare.

Hittills har Skatteverket upptaxerat elva svenskar som förekommer i Panamaregistret. Deras beskattningsbara inkomster har höjts med sammanlagt 173 miljoner kronor.

– Men några av dem hade vi upptaxerat eller inlett granskning av redan innan avslöjandet kom för ett år sedan, säger Katrina Björk.

Enligt henne finns cirka 200 svenska privatpersoner och bolag registrerade i Panamadokumenten. Katrina Björk räknar med att samtliga 200 skattesubjekten kommer att bli föremål för granskning. Hon betonar att dock att en del av dem kan vara sedan länge utflyttade från Sverige medan andra kan ha betalat sina skatter genom självrättelser.

– Informationsutbytet i skattefrågor mellan länder inom framför allt OECD har ökat kraftigt på senare år. Myndigheter i olika länder utbyter information om dels dem som är föremål för granskning, dels om hur man går till väga för att utreda bolagsbildningar, transaktioner och annat vilket ofta är mycket besvärliga frågor, uppger Katrina Björk.

Sverige har slutit avtal om informationsutbyte med en rad före detta skatteparadis vilket gjort det betydligt svårare för den som vill gömma undan obeskattade pengar utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!