Männen bestämmer på länsstyrelsen
Kvinnorna är numera i majoritet på länsstyrelsen, men det är fortfarande männen som bestämmer.
Många av de yngre som anställs på länsstyrelsen är kvinnor. Än märks det inte på toppositionerna. Här dominerar männen.
- Det är en struktur som har varit och som vi arbetar med att förändra. Vi tänker på det när vi nyrekryterar, och vi satsar på kvinnor inom organisationen som får utbildningar för att kunna kliva upp ett snäpp, säger personalchefen Anna-Karin Olofsdotter.
De manliga toppcheferna har hög medelålder.
- Det kommer att bli förändringar på chefsnivå. Det ligger i sakens natur med den åldersstruktur vi har, säger Anna-Karin Olofsdotter, som själv ersatte en man som gick i pension.
Hon är en av tre kvinnliga enhetschefer av totalt elva. För tre år sedan fanns det bara en kvinnlig chef på högsta nivå. På den näst högsta chefsnivån är fyra av sju chefer kvinnor.
För tre år sedan var 75 procent av toppcheferna män, i dag är andelen 61 procent. Totalt finns det färre chefer i dag eftersom enheter inom länsstyrelsen har slagits ihop.
Att chefen är en man är visserligen klassiskt, men som statens förlängda arm och "samlande kraft för länets utveckling" ska länsstyrelsen främja jämställdheten.
Margareta Hede är länsstyrelsens jämställdhetsdirektör, sakkunnig med två kvinnor under sig. Hon tycker att länsstyrelsens ledning har goda ambitioner, och tillägger att det nya insynsrådet har fler kvinnor än män.
- Jämställdhet är ingenting man kan bortse från i dag, det ligger verkligen på dagordningen.
Länsstyrelsens manliga jämställdhetsambassadörer var en stolt satsning 2001. Idén var att män med makt inom olika sfärer i länet skulle inspirera andra män till jämställdhet. Nu har inte hemsidan uppdaterats på två år, och flera av ambassadörerna har lämnat de poster de då hade. Enligt Margareta Hede fortsätter initiativet, om än inte prioriterat, men hon tillägger att fler män kanske ska tillfrågas.
- Nu arbetar vi mer med en särskild satsning på kvinnors företagande, kartläggningar av hur det ser ut med jämställdheten inom olika områden och utbildning inom länsstyrelsen.
- Det vi gör ska gynna både kvinnor och män. Det är inte automatiskt så att man gör det bättre för att man är kvinna. Man kan göra det väldigt bra som man om man har kunskap om genus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!