I Uppsala hölls på tisdagen en stödmanifestaion för Ojnareskogen på Gotland med anledning av förhandlingarna i miljö- och markdomstolen i Visby som inleddes på tisdagen.
Ojnareskogen blev riksbekant sommaren 2012 då ungdomar från Fältbiologerna slog upp ett läger och tillsammans med lokalbefolkning och andra intresserade stoppade avverkningen av skogen med anledning av att bolaget Nordkalk vill öppna kalkbrott där. Ärendet vandrade ända till Högsta Domstolen som sommaren 2013 skickade tillbaka det till mark- och miljödomstolen.
– Vi kräver att Ojnareskogen räddas. Ett kalkbrott skulle förstöra världsunik natur, hota dricksvattenförsörjningen från Bästeträsk och hota arbetstillfällen inom jordbruk och turism, sade Linda Johannesson från Fältbiologerna i Uppsala.
Bakom uppropet att bevara Ojnareskogen står bland andra Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen och Urbergsgruppen. Naturvårdsverket vill att området blir nationalpark förutsatt att kalkbrytningen inte genomförs. Manifestationer hölls på tisdagen i Göteborg, Malmö, Umeå, Stockholm och Visby.
Nordkalk ägs av den finska familjekoncernen Rettig Group.