Manifestation för Elsa möter oväntat motstånd

På lördag hålls manifestationen "Jag är Elsa" utanför Stadshuset i Uppsala, för att stötta Elsa och andra kvinnor som utsatts för övergrepp i äldreomsorgen. Men manifestationen har mött motstånd – bland annat från politiskt håll.

Maria Mattsson Mähl arrangerar på lördag klockan 13 en manifestation utanför Uppsalas kommunhus till stöd för de kvinnor som utsatts för övergrepp i hemtjänsten.

Maria Mattsson Mähl arrangerar på lördag klockan 13 en manifestation utanför Uppsalas kommunhus till stöd för de kvinnor som utsatts för övergrepp i hemtjänsten.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2024-12-05 06:30

Nyheten i korthet

  • Manifestationen "Jag är Elsa" kommer att hållas utanför Stadshuset i Uppsala på lördag för att stödja Elsa och andra kvinnor som utsatts för övergrepp i äldreomsorgen.
  • Manifestationen har mött motstånd från politiker som uppmanat till en ändrad inriktning på manifestationen.
  • Arrangören Maria Mattsson Mähl, tidigare liberal politiker, betonar att manifestationen är för att visa stöd för Elsa och andra utsatta kvinnor, och markera mot kommunens bristande agerande.

– Vi är många som har blivit upprörda över det som hänt i hemtjänsten. Den här manifestationen är för att visa Elsa vårt stöd. Vi ser henne, hör henne, backar henne.   

Det säger Maria Mattsson Mähl, som tillsammans med entreprenören Charlotte Wall arrangerar manifestationen. Den hålls utanför Stadshusets huvudentré på lördag klockan 13 och är öppen för alla att delta i.

Maria Mattsson Mähl är entreprenörsprofil och tidigare liberal politiker. Hon betonar dock att hon gör detta enbart som medborgare och hon hoppas att politiker från alla partier kommer att vara på plats. Hon säger att hon berörts djupt av Elsas, och även "Sivs", berättelser om hur de våldtagits av en man i hemtjänsten och om kommunens bristande agerande.       

– Det är oerhört upprörande att kommunen varit så senfärdig. Vi vill markera mot kommunens tjänstemän och politiker att det här accepterar inte vi som Uppsalabor.        

undefined
Maria Mattsson Mähl är en av många som berörts mycket starkt av Elsas och Sivs berättelser.

Men manifestationen har stött på motgångar som arrangörerna inte räknat med.       

För det första ska politiker från flera partier i äldrenämnden ha ifrågasatt plats och tid för manifestationen. I stället för Stadshuset en lördag har arrangörerna uppmanats att hålla manifestationen en vardagseftermiddag på någon annan plats.        

– När alla jobbar! Vem kan komma då? Och någon annan plats än Stadshuset vore konstigt. Jag tror att det är i all välmening, men det är symtomatiskt: kommunen vill göra det som är praktiskt och lätt för kommunen, inte för medborgarna, säger Maria Mattsson Mähl. 

undefined
På lördag hyllas Elsa i manifestationen "Jag är Elsa".

För det andra har högt uppsatta socialdemokratiska politiker i Uppsala kontaktat Maria Mattsson Mähl med uppmaningen att ändra inriktning på manifestationen, så att den snarare än att ta sikte på politiker och tjänstemän ska rikta sig mot den "könsmaktsordning som är en grund för mäns våld mot kvinnor".   

– Det kan jag säga, att könsmaktsordning och någon generell mumbojumbo kommer manifestationen inte att handla om. Den ska handla om Elsa och de andra utsatta kvinnorna. Om kommunen hade agerat på Elsas larm hade hon inte blivit våldtagen.   

Vid sidan av stödet till Elsa och de andra kvinnorna kommer manifestationen också att lyfta fram vikten av fri och granskande lokaljournalistik, berättar Maria Mattsson Mähl.   

undefined
Agneta Gille (S) vill inte spä på kritiken mot tjänstemännen.

Erfarna Agneta Gille (S) är en av de politiker som haft kontakt med Maria Mattsson Mähl angående manifestationen. Hon bekräftar att hon skulle önska att manifestationen fokuserade på könsmaktsordningen.

– Vi behöver påvisa de svårigheter som finns i samhället att männen tar sig friheter. Det känns magstarkt att manifestationen ska riktas mot tjänstemännen, som redan är utsatta för mycket aggressioner. Och det finns en annan bild än den som kommit fram i UNT.

Vad är den bilden?  

– Det kan jag inte svara på, jag sitter inte i äldrenämnden. Men jag har fått det till mig.

Men om man går ut och säger att det finns en annan bild, bör man inte säga vad den bilden är då?

– Vi hade en genomgång i vår fullmäktigegrupp om situationen och vad som hänt, men jag har svårt att återge det muntliga som jag fick till mig där. 

En stund senare i intervjun håller Agneta Gille med om att kommunen har begått många fel.   

– Folk är förbannade. Med rätta.   

UNT:s granskning

UNT har under hösten granskat hemtjänsten i Uppsala och avslöjat våldtäkter och sexuella övergrepp både inom den kommunala och privata hemtjänsten.

Granskningen har bland annat visat hur dålig kontroll kommunen har på sin personal samt stora brister i kommunens agerande vid allvarliga händelser. 

Alla tidigare artiklar i granskningen kan du läsa på unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!