Många vårdcentraler saknar astmamottagning

Vårdcentralernas möjligheter att ta hand om patienter med astma eller kol har blivit allt bättre. Men ännu klarar inte alla Socialstyrelsens kvalitetskrav på vården av dessa grupper.

Uppsala2005-12-03 00:00
Det framgår av en kartläggning av hur astma- och kolvården är organiserad i primärvården i de sju landstingen i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. 56 slumpmässigt utvalda vårcentraler ingick i kartläggningen.
— Grundförutsättningar för att ge patienter med astma och kol en god vård är betydligt bättre än för några år sedan, men teamarbetet kring varje patient kan säkert förbättras, säger Karin Lisspers, läkare vid vårdcentralen i Gagnef och doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
Sedan en liknande kartläggning gjordes för fem år sedan har en växande andel vårdcentraler fått särskilda mottagningar för patienter med astma- eller kol och utrustning för att med hjälp av så kallad spirometri ställa diagnos. I dag har de allra flesta vårdcentraler också möjlighet att ge akutbehandling.
— Men fortfarande saknar en tredjedel av vårdcentralerna astma-kol-mottagning och ytterligare en tredjedel har en sådan mottaging, men med otillräckliga öppettider, säger Karin Lisspers.

För patienter med lungsjukdomen kol, som nästan alltid orsakas av rökning, är rökstopp den i särklass viktigaste åtgärden.
— Att drygt en tredjedel av vårdcentralerna ännu inte kan erbjuda rökavvänjning av utbildad personal är därför inte bra. Dessutom kan också andra patienter, till exempel med hjärtkärlsjukdomar, ofta behöva stöd att sluta röka, säger Karin Lisspers.
Utöver rökstopp kan patienter med kol behöva sjukgymnastik och ibland också råd om hur de ska äta för att inte gå ner farligt mycket i vikt. Många kan också behöva psykologiskt stöd.
Enligt kartläggningen kan nästan två tredjedelar av vårdcentralerna erbjuda sjukgymnastik och mer än nio av tio stöd av kurator eller psykolog. Fyra av tio har en dietist som kan ge kostråd.
— Många vårdcentraler har alltså redan i dag resurser som ger möjlighet att förbättra vården och rehabiliteringen av denna växande patientgrupp, säger Karin Lisspers.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!