I samband med att vaccineringarna skulle starta drevs en anonym motkampanj där flickor varnades för att låta vaccinera sig. I en broschyr som delats ut i centrala Uppsala påstods vaccinet bland annat kunna orsaka dödsfall och allvarliga sjukdomar, något som tillbakavisats både av Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen. Att 85 procent, eller cirka 3600 flickor i årskurs fem och sex, har valt att ta vaccinet, visar att föräldrarna inte påverkats av kampanjen.
– Vi hade räknat med att mellan 70 och 80 procent skulle vaccinera sig med tanke på kampanjen och vad som skrivits om den i media, så 85 procent är mycket positivt. Vi hoppas komma upp till 95 procents täckning som vi har när det gäller våra andra vaccinationsprogram, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef för elevhälsans medicinska enhet vid Uppsala kommun som vaccinerar på skolorna.
Landstinget som ansvarar för de äldre flickorna, födda åren 1993-98, har skickat ut ett personligt brev till samtliga i länet om att de kan vaccinera sig på vårdcentralerna. Hur många som gjort det är oklart. Statistik finns bara för april månad då hade 912 vaccinerat sig. Det motsvarar elva procent av de äldre flickorna.
– Det är inte så negativt som vi befarade och ungefär som i andra jämförbara landsting. Men vi diskuterar att köra en ny kampanj i höst för att nå så många som möjligt. Vi var oroliga för att inte nå flickor med svagt socialt nätverk men det har visat sig att också de valt att gå och vaccinera sig och det är glädjande, säger chefläkare Anders Björklind.
Landstinget har inte fått in några rapporter om biverkningar av vaccinet. Kommunen två. Enligt Christina Stenhammar handlar det ena fallet om en flicka som fått svårt att andas efter att ha tagit vaccinet. Om det beror på stress i samband med vaccinationen eller en allergisk rektion utreds. I det andra fallet kollapsade en flicka två dagar efter vaccinationen.
– Det är oklart om det över huvud taget hade med vaccineringen att göra. Några andra har mått illa. Det beror på stress och förekommer vid alla former av vaccinationer. Men det är ett nytt vaccin och vi har stor respekt för att biverkningar kan förekomma. Därför utreder vi varje fall, säger hon.
Enligt en enkät från Smittskyddsinstitutet har över 80 procent av flickorna i 175 skolor i landet valt att vaccinera sig. Många kommuner kommer att börja vaccinera först i höst. I Uppsala län har bara Uppsala och Håbo kommuner valt att starta vaccinering under våren.