Många uteblev från simskola

Uppsala kommuns satsning på att öka simkunnigheten i skolan har inte gått hem hos alla. Trots förmånliga simvillkor för skolor på Fyrishov har många elever inte dykt upp.

Uppsala2009-07-18 08:00
Inför förra läsåret enades Fyrishov och barn- och ungdomsnämnden om ett avtal som innebar att alla elever i årskurs 2, 3 och 5 i Uppsala kommun, totalt omkring 6 000 barn, skulle erbjudas simundervisning på Fyrishov och Gottsundabadet. Men trots att en klass bara fått betala markeringsavgiften, 150 kronor, har ungefär 40 procent av eleverna inte dykt upp.

Enligt Helén Felger, ansvarig för skolsimskolan på Fyrishov, är en orsak till det stora bortfallet att skolor i ytterområdena väljer simundervisning på andra håll: i Knivsta, Almunge eller i Gimo. Dessutom har informationen från skolledningen i kommunen om det nya avtalet innehållit motstridiga uppgifter vilket skapat förvirring. En tredje anledning till att 2 500 barn inte dykt upp är svårigheten för många skolor att ta sig till och från Uppsala. Störst bekymmer har skolor utanför linjetrafiken. Organisationen av simlektionerna och transporterna har inte fungerat.
- Skolorna tyckte inte att pengarna räckte för att ta del av simsatsningen. Det är dyrt att lämna skolan och ta in extra personal, säger Cecilia Forss (M).

Men du var själv med och formade det här upplägget för att stärka simningen, vad tycker du om utfallet?
- Det är en liten besvikelse att det kostar så mycket att genomföra simundervisningen.
Ulf Gustin, skolchef med ansvar för kommungemensam verksamhet, bekräftar att många skolor inte utnyttjat kommunens satsning på ökad simkunnighet.
- Vi behöver en dialog med föräldrarna som också har ett ansvar för att barnen lär sig simma, säger Ulf Gustin.
Han menar att simundervisning i högre grad måste förläggas utanför skoltid för att fler ska kunna nyttja Fyrishov.
Men är tanken att föräldrarna ska skjutsa barnen, och är det i så fall förenligt med skollagen och en avgiftsfri skola?
- En ökad samverkan kan inte strida mot lagen som jag ser det, men vi får titta på det här.

Helén Felger på Fyrishov säger att kommunikationerna till och från badanläggningen varit ett bekymmer.
- Vi har kämpat för att behålla busshållplatser utanför Fyrishov. Men vi kan inte lösa skolskjutsarna hit, säger Helén Felger.
I Jönköpings kommun har man löst skjutsningen med öronmärkta badbussar som hämtat upp elever. Och den modellen kan vara värd att pröva, anser Helén Felger.
- Okej, det låter intressant. Vi kanske kan göra fler centrala insatser, säger Ulf Gustin.

Helén Felger upplever att responsen från skolorna har varit god, med många engagerade elever, lärare och rektorer. 70 procent av eleverna har klarat simmålen, vilket är fler än tidigare år. Och Ulf Gustin förutsätter att satsningen fortsätter. Cecilia Forss (M) säger däremot blankt nej till att förlänga nuvarande upplägg. Fyrishov har fått flera miljoner för att ta hand om simundervisning i årskurs 2, 3 och 5. Men det finns inget uttalat krav i avtalet om hur många som ska tas omhand eller hur stor andel som ska lära sig simma.
Och mer pengar finns inte i tider när kommunens intäkter förväntas krympa.

Cecilia Forss menar att skolorna bör teckna avtal direkt med Fyrishov.
- Avtal av den typen som finns mellan barn- och ungdomsnämnden och Fyrishov försöker vi att rensa bort, säger Cecilia Forss.
I början av hösten ska representanter för Fyrishov och barn- och ungdomsnämnden träffas för att diskutera simupplägget för 2010.
- Jag hoppas att vi löser det, säger Helén Felger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!