"Många unga är vilsna i dag"
Vi måste ta vara på våra ungdomar, ge dem stöd i deras livsal, hitta tidiga tecken på ohälsa och sätta in åtgärder snabbt. De slutsatserna drar Ing-Marie Wieselgren, psykiater och huvudsekreterare i Nationell psykiatrisamordning.
- Ohälsan är alltså inte något som måste vara något fel, utan något som händer i ett samhälle som går framåt, säger hon.
Det betyder inte att inget ska göras för att försöka minska problemen. Det gäller att satsa rejält och tidigt, menar Ing-Marie Wieselgren och pekade på tecken som frånvaro och skolk i skolan. UNT har tidigare skrivit om att socialtjänsten inte har resurser att sätta in när skolorna rapporterar om skolkande elever.
- Vi måste också hjälpa de unga ut i livet till arbete och studier. Många är vilsna i dag samtidigt som livsvalen och möjligheterna är fler än någonsin. Men vi är inte rustade för alla dessa val och vi behöver ge de unga en känsla av samhörighet och delaktighet, säger Ing-Marie Wieselgren.
Läget är inte hopplöst. Faktum är att vi har kommit en bra bit på väg, särskilt i Uppsala.
- När många landsting och kommuner är osams och bara ses i länsrätten finns i Uppsala en tradition av samverkan. Barnpsykiatrin är också ovanligt bra på att ta till sig nya metoder, säger hon.
Psykiatriveckan blev en succé och sammanlagt runt 1000 personer lyssnade på föredragen.
- Många har talat om hopp och vägar till återhämtning, och det är det som behövs: att människor går ut och berättar, säger samordnaren Elisabet Alphonce.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!