Många toabesökare fusktorkar sig

Varje år spolas tonvis med hushållspapper, underkläder och annat skräp felaktigt ner i toaletterna.

Varje år spolar Uppsalaborna ner 135 000 skräp som hushållspapper, tidningspapper och underkläder i toaletterna.

Varje år spolar Uppsalaborna ner 135 000 skräp som hushållspapper, tidningspapper och underkläder i toaletterna.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2017-11-17 21:09

En undersökning som marknadsundersökningsföretaget YouGov gjort på uppdrag av Svenskt vatten visar att många svenskar använder hushållspapper när toalettpappret tagit slut.

– Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, säger Jesper Olsson, utredningsingenjör, Uppsala Vatten i ett pressmeddelande.

I Uppsala spolas det varje år ned skräp motsvarande fem hushållspappersrullar per person. Den totala mängden otillåtet skräp ligger på 135 000 kilo.

Att toalettpapper inte fastnar beror på att det är konstruerat att lösas upp, enligt Uppsala vatten.

Mängden fulspolningar är ett problem, då skräpet riskerar att fastna i rör och orsaka översvämningar. Hanteringen av skräpet som måste rensas bort från reningsverket innebär en onödig kostnad, enligt Uppsala vatten.

Förutom hushållspapper spolas även pappersnäsdukar, servetter, pappershanddukar, utrivna tidningssidor och underkläder felaktigt ner i toaletterna.

Men Uppsalaborna är ändå bättre på den punkten än rikssnittet i Sverige. Totalt rensas 1,3 kilo skräp per person och år från svenska toaletter. I Uppsala ligger motsvarande siffra på 0,76 kilo.

– Det är jättebra att vi är bättre än riksgenomsnittet, men allra bäst vore det förstås om vi slapp rensa bort något skräp alls. Vi hoppas att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper bland förbränningsbara sopor istället, men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger Jesper Olsson.

Sveriges Vanligaste Fultorkningar

1. Hushållspapper (24%)

2. Pappersnäsduk (10%)

3. Rengör med vatten (9%)

4. Servetter (7%)

5. Våtservetter (6%)

6. Pappershandduk (3%)

7. Utrivna tidningssidor (2%)

8. Underkläder eller annan textil (1%)

9. Annat (1%)

Källa: Uppsala vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!