– De flesta av våra medarbetare är kvar i Bryssel även den här veckan när parlamentet håller möten i Strasbourg. Det är klart man blir orolig, säger Pär Holmgren som själv var i Strasbourg på måndagskvällen när terrordådet skede.
Flera svenskar som på olika sätt jobbar för EU var på fotbollsmatchen. Ett bekymmer vid evakueringen var att många av de svenskar som bor i Bryssel inte hade köpt biljetter till den svenska läktaren utan hade platser runt om på arenan. Enligt uppgift till UNT kom den sista av de Brysselanställda hem klockan 04 på natten mot tisdagen.
De svenska partierna i parlamentet såg till att kontakta alla sina anställda för att säkerställa att alla var i säkerhet. Under tisdagen jobbar de flesta svenskar som är baserade i Bryssel hemma och uppmanas att inte åka in till kontoret.
Blir man extra orolig som svensk när det nu verkar vara riktat specifikt mot Sverige?
– Det vet vi inte helt klart än och jag vill inte spekulera i motivet. Men jag känner mig annars trygg i Bryssel. Tyvärr så har polisen och övriga myndigheter fått en vana av att hantera den här typen av händelser, säger Pär Holmgren.
Hur bör man arbeta för att stoppa fler sådana här terrordåd?
– Det viktigaste är att man inte ger efter för rädslan, det som är terroristernas målsättning. Vi ska vara tacksamma för den frihet vi har och gemensamt arbeta för att behålla den, säger Pär Holmgren.
Evin Incir från Uppsala är socialdemokratisk EU-parlamentariker i Bryssel. Under måndagens terrorattack befann hon sig hemma i Sverige.
– Det är skrämmande. Mina tankar är med de drabbades anhöriga och familjer, säger hon till UNT dagen efter dådet.
Terrornivåhotet i Belgien höjdes på måndagen till den högsta. Nu inväntar Evin Incir direktiv från EU-parlamentet om eventuella säkerhetsåtgärder innan hon reser tillbaka till Bryssel.
– Kan det hända i Bryssel kan det hända var som helst. Man blir mer vaksam än tidigare på människor runtomkring. Samtidigt får vi inte låta terroristerna bestämma hur vi ska leva våra liv och utföra vårt arbete.
Har innebörden av att vara från Sverige i internationella sammanhang förändrats för dig under den senaste tiden?
– Jag är stolt svensk och är glad över att vi alltid har stått upp för öppenhet och våra demokratiska rättigheter, samtidigt som dåd där just svenskar är måltavlan får en att vara mer försiktig.