Många sökande till Uppsalas sommarskola
Knappt har sommarlovet börjat så tar sommarskolan vid. På måndag sätter sig både ungdomar som just gått ut nian och gymnasieelever i skolbänken för tre-fyra veckors intensiva studier på Fyrisskolan i Uppsala.
- Tidigare år har många sökt och sedan tackat nej. Det handlade ofta om elever som fått IG-varning, men som sedan klarat sig och fått godkänt. I år, däremot, har många hört av sig efter ansökningstiden. Det verkar som om IG-varningarna uteblivit eller kanske inte riktigt nått fram, säger Måns Wikstad, samordnare för sommarkurserna.
Berättigade att söka är niondeklassare som fått IG i ett eller två av kärnämnena matematik, engelska, svenska och svenska 2. Även de som fått IG i alla tre ämnen kan antas, men man kan inte läsa fler än två kurser.
- Det här är väldigt kostnadseffektivt för kommunen. Det handlar om en kort och intensiv insats och många kan gå vidare till gymnasiet efter de tre veckorna, säger Måns Wikstad.
Kurserna är gratis, men en depositionsavgift på 100 kronor per kurs är obligatorisk. Alla som har minst 80 procents närvaro får tillbaka pengarna.
För gymnasieeleverna är kursperioden något längre, sammanlagt fyra veckor med ett fyra veckor långt uppehåll med hemuppgifter under mellanperioden. Antalet sökande är lika stort som förra året, omkring 280 ungdomar.
I första hand riktar sig sommargymnasiet till elever som fått IG i någon kurs. Men även de som riskerar att få underkänt eller de som bytt program eller skola kan söka. Också elever som just avslutat gymnasiet har möjlighet att läsa upp IG-betyg. I år har alla som sökt i tid beretts plats. Endast i enstaka fall har inte kursen blivit av, av brist på sökande, minst sju behövs för att bilda en grupp.
Det är inte möjligt att läsa sommarkurser för att höja godkända betyg. För elever i kommunala gymnasieskolor är undervisningen gratis, för friskoleelever kostar en kurs 2 500 kr, pengar som friskolan betalar. Dock har inte alla friskolor tecknat avtal med kommunen, några har valt att stå utanför.
I en utvärdering som gjordes förra året fick sommarkurserna nästan uteslutande lovord från deltagarna. "Jag har lärt mig mer på tre veckor än på tre år" löd en niondeklassares omdöme. Inte en enda gymnasieelev var missnöjd.
Sommarskolan har funnits i drygt tio år i Uppsala. Det är fjärde året i rad som Måns Wikstad håller i den. Han undervisar själv i historia.
- Det är väldigt tillfredsställande arbete. Eleverna är högmotiverade, de offrar en del av sitt sommarlov, säger han.
Samtidigt betonar han att ungdomarna ska vara medvetna om att undervisningen är intensiv. I historia t ex har eleverna ett prov och minst tre inlämningsuppgifter varje vecka. Dessutom ska de göra en fördjupningsuppgift under ledigheten i mellanperioden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!