Många sköterskor flyr äldrevården
Att känna sig socialt utfryst av chefer eller arbetskamrater och missnöje med organisatoriska förändringar på jobbet är viktiga orsaker till att sjuksköterskor och undersköterskor säger upp sig eller blir sjukskrivna under lång tid. Speciellt utsatt är åldringsvården.
- För att åldringsvården ska kunna behålla kompetent personal och undvika långa sjukskrivningar finns goda skäl att förbättra arbetsförhållandena och öka möjligheterna till att utvecklas i jobbet, säger sjuksköterskan Malin Josephson, forskare vid Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Av sjuksköterskorna och undersköterskorna hade under de senaste tre åren var femte sagt upp sig och en nästan lika stor andel hade haft minst en sjukskrivningsperiod som varat längre än fyra veckor.
Att sköterskor sa upp sig eller blev långtidssjukskrivna förekom oftast inom åldringsvården och var minst vanligt bland dem som arbetade på sjukhus. Dålig hälsa var inte bara en orsak till långa sjukskrivningar utan även till att säga upp sig från jobbet.
- Oavsett arbetsplats bidrog också social utfrysning på jobbet och missnöje med organisatoriska förändringar både till beslutet att säga upp sig och till sjukskrivning. För dem som sa upp sig hade negativa förhållanden i arbetet större betydelse än missnöje med lönen, säger Malin Josephson.
De flesta som sa upp sig fortsatte dock att arbeta som sjuksköterskor eller undersköterskor, fastän inom andra delar av vården.
- Till skillnad från i många andra europeiska länder är det sällsynt att sköterskor helt lämnar arbetsmarknaden. Det är ytterligare ett argument för att satsa på vidgade möjligheter för dem till utveckling inom jobbet, säger Malin Josephson.
Den nya studien publiceras i nätupplagan av facktidskriften European Journal of Public Health.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!