Elevskyddsombud är något som skolorna är skyldiga att ha enligt arbetsmiljölagen (6 kap, 17 §). Deras uppgift är att bevaka och förbättra elevernas arbetsmiljö. Elever som har klagomål, synpunkter eller problem kan vända sig till elevskyddsombuden som för deras talan hos skolledningen.
Två tredjedelar av Uppsala kommuns grundskolor saknar aktiva elevskyddsombud i årskurs 7–9. Det visar en enkätundersökning som grundskolans ledning i Vård och bildning nyligen gjort och nu håller på att bearbeta.
Enligt Åsa Wiberg, en av tre områdeschefer för Uppsalas grundskolor, är det inte helt enkelt att få elever att ställa upp som elevskyddsombud.
– Alla elever tycker inte att det är så roligt att gå skyddsronder och titta på kontakter och uppehållsrum. Vi ska försöka bredda fokus. Arbetsmiljö kan vara både fysisk och psykosocial, säger hon.
Redan för tio år sedan konstaterade Skolverket och Arbetsmiljöverket att reglerna om elevskyddsombud inte följdes. Det fanns en stark vilja att få elevmedverkan i arbetsmiljöarbetet att fungera, men på många skolor saknades kunskaper.
Det fanns några gemensamma nämnare där det inte fungerade. Eleverna hade inte fått tillräcklig kunskap om elevskyddsombudens roll och uppgifter, det saknades naturliga kanaler för diskussion och kommunikation kring arbetsmiljön på skolan och eleverna kände att deras åsikter inte räknades, att de inte kunde påverka
– Det ser fortfarande lika illa ut och skolorna kan missköta sig ostraffat, säger Adam Jansson, inspektör på Arbetsmiljöverket.
Han berättar att situationen i Uppsala är ganska representativ för Uppsala och Stockholms län. På sina inspektioner kan han se att där den här verksamheten fungerar bra finns det en eldsjäl bland lärarna.
Det är inte bara inom skolans värld man inte får det här att fungera. Adam Jansson konstaterar att jättemånga arbetsplatser också saknar skyddsombud, särskilt i restaurangbranschen.
Till hösten ska frågan om elevskyddsombud diskuteras med rektorerna i Uppsalas kommunala grundskolor årskurs 7–9. De behöver lära sig hur man lägger upp arbetet för att få fler aktiva elevskyddsombud.
– Vi tänker att man kan jobba kring delaktighet för eleverna på ett bredare plan. Vi behöver förändra arbetssätt och inspirera varandra. Vi vill hitta goda exempel där det fungerar bra, säger Åsa Wiberg.