Många skolor fick anmärkning under förra året

Många av Uppsalas grundskolor fick anmärkning på sin luftkvalitet förra året. Ofta har personalen dålig kunskap om vilka regler som gäller och hur många barn som får vistas i ett rum.

Patrik Brodd anser att skolorna har dålig koll på sin ventilation.

Patrik Brodd anser att skolorna har dålig koll på sin ventilation.

Foto: Q Image AB

Uppsala2018-02-15 09:00

Under 2017 genomförde Uppsala kommuns miljöförvaltning ett 40-tal inspektioner av ventilationen i Uppsalas grundskolor. Av dem fick de flesta någon form av påpekande. En genomgång av rapporterna som UNT gjort visar att kunskapen om hur ventilationen fungerar och vilka regler som gäller för driften är dålig hos personalen. Det vanligaste påpekandet vid inspektionerna är att fler personer vistas i ett klassrum än ventilationen har kapacitet för. Det är inte ovanligt att 30 elever går i ett rum som är gjort för 25. Då orkar inte ventilationen med.

– Ofta har skolorna inte riktigt haft koll på hur många personer som ventilationen är gjord för i ett klassrum samtidigt som de har ålagts att ta emot fler barn. Det här kan visa sig i klagomål på dålig luft både från elever och från personal. Man tycker luften blir tung och det känns "som om den tar slut" i klassrummet, säger Patrik Brodd, avdelningschef vid miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Läs mer: Dålig luft tvingar skolor att fönstervädra

Många skolor har inte heller kunskap om när kontroller och besiktningar av ventilationen gjorts eller vad resultatet blev. Skolans kunskap om fastighetsägarens rutiner för sånt som drift, underhåll eller filterbyten är också dåliga eller saknas helt.

Enligt Patrik Brodd är skolan skyldig att ha koll på vilka regler som gäller och rutiner för att försäkra sig om att eleverna på skolan har en bra inomhusmiljö.

– Formellt vilar ansvaret för att luften är bra i skolan på rektor. Men det är fastighetsägaren som har ansvar för att ventilationen fungerar som den ska, säger han.

Samtidigt förstår han att det kan vara svårt att veta hur bra eller dålig ventilationen är.

–  Rektorerna har många frågor att hantera och det här med ventilationen kan upplevas vara komplicerat. En vaktmästare eller ett miljöombud som har kunskap om frågorna, eller fastighetsförvaltaren kan vara en bra hjälp, säger han.

Hur allvarligt är läget ute på skolorna?

– Det varierar mycket mellan olika skolor. Men det är sällan det är så stora avvikelser eller tar så lång tid att åtgärda som i Storvretaskolan och Pluggparadiset som nu fått vitesföreläggande på en halv miljon kronor vardera, säger Patrik Brodd.

Brukar skolorna rätta till de brister ni påpekar?

– Enligt vår erfarenhet är det svårt och tar tid. Men de är skyldiga att följa kraven i miljöbalken så de brukar nästan alltid åtgärda bristerna. Vi försöker ha en bra dialog med skolorna för att uppmärksamma dem på vikten av att ha koll på ventilationen. När det är större brister som kräver stora ombyggnader så är det komplicerat och tar längre tid, då tar vi hänsyn till det i våra beslut, säger Patrik Brodd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!