Många skänker trasiga kläder
Du kanske tror att dina gamla kläder enbart gör nytta när du skickar dem till välgörenhet. Men tänk efter en gång till. Kläder som är trasiga och smutsiga ställer till stora problem för organisationerna som tar hand om dem.
Birgitta Gustafsson sorterar kläder på Röda Korset i Uppsala.
Foto: Pelle Johansson
Birgitta Gustafsson är en av cirka 100 frivilliga som arbetar hos Röda Korset. Hon håller upp en grå sommarjacka med en smutsig krage. Den går inte att sälja eller skicka som katastrofhjälp. Många av de plagg som Birgitta Gustafsson hanterar skulle kunna komma till nytta, bara de var tvättade när de kom in.
- Det är synd att behöva slänga den här, jag lider när jag måste kasta kläder, säger hon.
Uppsalaborna är duktiga på att skänka sina använda kläder till välgörenhet. Men alla är inte lika duktiga på att sortera ut de kläder som är trasiga och smutsiga. Cirka 15-20 svarta sopsäckar varje dag skickar Röda Korset i Uppsala till soptippen. På Emmaus åker mer än 60 procent av den dagliga lasten till tippen, runt 100 säckar varannan vecka, kläder som varken går att sälja eller skänka till välgörenhet. Det tar tid för personalen att både sortera ut de otjänliga kläderna och sedan köra dem till kommunens återvinningscentraler.
- Det är dyrbar tid, tid som vi hellre skulle vilja lägga på bistånd. Dessutom kräver soporna utrymme, vilket ibland gör det svårt för oss att få plats att lagra de kläder som ska skickas som bistånd, säger Susanne Karlsson, föreståndare på Emmaus i Uppsala.
Michael Eriksson är föreståndare på Röda Korsets verksamhet i Boländerna. Han säger att de 3,3 miljoner kronor som organisationen i Uppsala varje år skänker till välgörenhet skulle kunna vara högre om de slapp den kostnadskrävande sophanteringen. Uppmaningen han ger till dem som vill skänka kläder till välgörande ändamål är att tänka efter först och skänka sedan.
- Kläderna ska vara hela och rena. De får inte ha hål och inte vara smutsiga eller har rester från till exempel katter. Sedan är det bättre om man själv försöker vara lite noggrannare när man sorterar kläderna hemma och lägga dem i mindre kartonger och inte trycka ned allt i stora sopsäckar.
Michael Eriksson menar att de trasiga och smutsiga kläderna även blir en påfrestning för den frivilliga personalen som ska sortera bland det som donerats.
- Det där är en arbetsmiljöfråga också, det är jobbigt för dem som är här att behöva stå med stora sopsäckar och sortera, säger han.
För privatpersoner är det gratis att slänga sopor på kommunens återvinningscentraler, men välgörenhetsorganisationerna betraktas som företag och slipper därför inte den kostnaden. Det är dock tiden och personalkostnaderna som är värst. Susanne Karlsson tycker att de som vill skänka kläder först bör fundera på om de skulle kunna tänka sig att köpa dem själv.
- Visst kan man gå omkring med en trasig jacka eller tröja hemma men det är ju ingenting man går och köper, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!