Många sjukvårdsbyggnader är mögelskadade
Flera sjukvårdsbyggnader inom Uppsala läns landsting är mögelskadade. Åtskilliga rapporter om ohälsa bland vårdpersonal kan tvinga landstinget att renovera byggnader för mångmiljonbelopp.
Personalen har via Länshälsan klagat på symtom som irritation på slemhinnorna, rinnande ögon och utslag i ansiktet.
Rapporten som skrevs i juni har hittills bara presenterats för landstingets ägardelegation.
Ville hålla informationen hemlig
Ledningen för landstingservice har velat hålla informationen hemlig för personalen, då man vill undvika att oro sprider sig bland anställda.
— Vi är lite bekymrade över att gå ut med den här informationen då vi inte har helt klart för omfattningen av problemet, säger Tommy Lenberg, chef för Landstingsservice, när UNT ringer för en kommentar.
De mögeldrabbade byggnaderna är, enligt rapporten, i huvudsak lokaliserade på Ulleråkersområdet där psykiatrin har en stor del av sin verksamhet.
UNT har tidigare berättat att stora psykiatrihuset är mögeldrabbat. Men även Akademiska sjukhuset nämns i rapporten. Bland annat har man samlat in uppgifter om mögelproblem på Centraloperation och centralintensiven. Även kirurgkliniken på Enköpings lasarett har rapporterat om mögelproblem.
Sjuka hussyndromet
Anmälningarna har ökat sedan årsskiftet och att ett antal lokaler har fått utrymmas. Och inom Landstingsservice har man nu börjat tala om Sjuka hus—syndromet, ett begrepp som började användas på mögelskadade hus på 80—talet.
Typiskt är att personal rapporterar att besvären uppträder efter en kort vistelse i byggnaden och att besvären ofta tilltar under vistelsen. Vanligtvis försvinner även besvären/symtomen när personen lämnat byggnaden.
Tommy Lenberg säger att ett flertal byggnader i landstinget tros innehålla mögel som bildats i det fyllnadsmaterial som användes när husen byggdes.
— Vi har ett flertal 60—talshus, byggda med stommar som är fyllda med sand. Vid fukt i dessa utrymmen kan det bildas en del otrevligheter. Speciellt om sanden inte varit ren från organiskt material, säger Tommy Lenberg.
En nybildad arbetsgrupp inom Landstingsservice ska i samverkan med arbetsmiljöverket, länshälsan och berörda verksamheter försöka hitta en lösning på mögelproblemet.
— Vi måste ta ställning till om vi ska ska sanera byggnaderna eller kanske lämna dem.
Att renovera byggnaderna kan kosta landstinget många miljoner, enligt Tommy Lenberg.
— Det säger sig självt. Att i värsta fall behöva riva ut och tömma bjälklagen från sand innebär att vi nästan betalar lika mycket som för nyproduktion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!