Många sjukskrivna i onödan
60 procent av de sjukskrivna skulle kunna arbeta om de hade möjlighet att påverka sin arbetssituation mer, visar en ännu opublicerad stor rapport från Försäkringskassan. Dessutom visar studien att väntetiderna inom vården gör att många blir sjukskrivna i onödigt lång tid.
Vidare visar studien att långa väntetider inom sjukvården bidrar till att många personer blir sjukskrivna onödigt lång tid. Tre av tio sjukskrivna anser att de har väntat på utredning, besök eller behandling. Av dem som varit sjukskrivna längre än ett år uppger 52 procent att de behövt vänta på vård.
—Det är uppseendeväckande att så många av de sjukskrivna skulle kunna återvända till arbetsmarknaden om de fick vård snabbare eller kunde påverka sin arbetssituation i större utsträckning. Det är mycket oroande, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg till UNT.
Gör inte tillräckligt
Den omfattande undersökningen visar att en majoritet av de sjukskrivna anser att arbetsgivarna samt hälso- och sjukvården inte gör tillräckligt för att få tillbaka dem till arbetsmarknaden.
Så många som 16 procent uppger att de skulle kunna arbeta sin normala arbetstid eller mer om de kunde påverka arbetssituationen.
—Från 1 januari i år har en del av kostnaderna för sjukskrivningarna lagts på arbetsgivarna. Det finns därför ett påtagligt ekonomiskt incitament för arbetsgivarna att få ner sjukskrivningstalen. Det ska bli intressant att se om det får önskvärd effekt, säger Curt Malmborg.
—Däremot existerar inte några sådana ekonomiska incitament inom hälso- och sjukvården. Det finns stora brister inom sjukvården och det är ett stort problem att vårdköerna är så långa, säger Curt Malmborg.
Enligt studien uppger 52 procent av de sjukskrivna att de behövt vänta på vård. Mer än var fjärde sjukskriven har fått vänta i åtta veckor eller längre på att få besöka en specialist. 30 procent anser att de fått vänta i "orimligt lång tid".
Stort lidande
UNT har tidigare berättat om den långa vårdkön i Uppsala län. Att landstinget inte uppfyller de nationella vårdgarantierna innebär stort lidande för vårdtagarna och höga kostnader för samhället. De flesta som väntar på vård är äldre som står utanför arbetsmarknaden, men även här uppstår stora samhällskostnader när bristen på vård leder till akuta sjukdomsfall.
Men UNT:s beräkningar utgående från Försäkringskassans studie visar att kostnaderna för att hålla personer i arbetsför ålder sjukskrivna i väntan på vård är mycket hög.
I Uppsala län kostar det Försäkringskassan cirka 1,2 miljoner kronor dagligen att inte leva upp till vårdgarantierna, endast inräknat de personer som ansett sig stå i vårdkö "orimligt lång tid". Kostnaderna för arbetsgivare i sjuklön och vikariekostnader för att ersätta den sjukskrivne är inte inräknade. Sjukpenningkostnaden för samtliga sjukskrivna i länet är närmare fyra miljoner kronor varje dag. Förra året betalades 1,37 miljarder kronor ut i sjukpenning enbart i Uppsala län.
—Arbetsmarknaden och sjukvården behöver förändras för att få tillbaka fler sjukskrivna i arbete, säger Curt Malmborg.
Han efterlyser en större flexibilitet på arbetsmarknaden och föreslår bland annat arbetsplatsbyten som ett sätt att få tillbaka individer till arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!