Många sjukhus kan inte ge rökavvänjning vid lungsjukdom
De flesta sjukhus uppfyller inte Socialstyrelsens riktlinjer för diagnostik och behandling av lungsjukdomen kol. Framför allt brister det i möjligheterna att erbjuda rökavvänjning.
— Detta är en en allvarlig brist eftersom rökstopp är den enda åtgärden som visats ha avgörande betydelse för prognosen för patienter med denna folksjukdom, säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Att sluta röka enda säkra sättet
Kol är en obotlig sjukdom som drabbar nästan enbart rökare. Kol uppkommer efter att lungorna under många år dagligen utsatts för skadlig tobaksrök. Ungefär hälften av alla rökare beräknas så småningom utveckla kol.
Hosta, slem i luftvägarna och tilltagande andnöd är vanliga symptom vid kol.
— Ju tidigare en rökare slutar att röka, desto större är chansen att han eller hon kan slippa insjukna med sådana besvär. För dem som redan hunnit utveckla kol är rökstopp det enda säkra sättet att hejda en fortsatt försämring av sjukdomen, säger Christer Janson.
Förra året antog Socialstyrelsen riktlinjer för diagnostik och behandling av kol. I dem betonas bland annat vikten av att kunna upptäcka om en person har kol genom att testa lungfunktionen med så kallad spirometri, rökavvänjning och hjälp med fysisk träning och sjukgymnastik för kol-patienter.
Få sjukhus klarar kraven
Av de 14 sjukhusen var det bara tre som uppfyllde alla kvalitetskriterier som Socialstyrelsen ställt upp för hur kolvården bör bedrivas.
Det enskilda krav som de allra flesta sjukhus klarade av att leva upp till var att kunna erbjuda spirometri. Ett sjukhus hade dock inte utrustning för detta test av lungfunktionen.
— Det är viktigt att alla som kan misstänkas ha kol får möjlighet att testa lungfunktionen med spirometri. Men för att de ska ha någon verklig nytta av att få den diagnosen måste förstås också resten av behandlingskedjan fungera. Utöver rökstopp är hjälp till fysisk träning den åtgä'rd som är viktigast för de flesta kol-patienter, säger Christer Janson.
Av sjukhusen i undersökningen var inte hans eget sjukhuset det som klarade sig allra bäst i undersökningen. När kartläggningen gjordes levde Akademiska sjukhuset upp till Socialstyrelsens krav på att ha ett lokalt vårdprogram för kolpatienter.
— Den bristen har nu åtgärdats. Vårdprogrammet sjösätts på den internationella koldagen nu på onsdag med en utbildningsdag för vårdpersonal här i Uppsala, säger Christer Janson.
Kartläggningen kommer att redovisas vid den medicinska riksstämman i Älvsjö i början av december.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!