Många samtal till SVA om fågelinfluensan

Telefonsamtalen om fågelinfluensan fortsätter att strömma in till SVA i Uppsala, som även fått ta emot många döda fåglar som misstänks bära på viruset. I går konstaterades att den döda svanen som hittats i Falsterbokanalen inte bar på smittan.

Uppsala2006-02-21 00:00
Sedan det dödliga fågelinfluensaviruset H5N1 konstaterades på den tyska ön Rügen i onsdags har telefonerna ringt konstant på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.
— I normala fall brukar vi ha en person som svarar på samtal utifrån. Men nu har alla som jobbar varit tvungna att hoppa in och ta samtal. Vi har svårt att bedriva vår vanliga verksamhet, säger Lena Ström på SVA.
Alltifrån privatpersoner till kommuner och enstaka arbetsgivare ringer. De vanligaste frågorna är om husdjur eller personer som arbetar med fåglar kan drabbas samt vad man ska göra om man hittar en död fågel.

Ingen anledning till oro
I nuläget finns det, enligt Lena Ström, ingen anledning att oroa sig över varken den egna eller husdjurens hälsa.
— Enstaka katter i Sydostasien som ätit smittade fåglar har blivit sjuka. Men det är inget som vi behöver oroa oss för här, säger Lena Ström som överhuvudtaget tycker att
svenskarna oroar sig mer än de borde.
— Jag förstår att folk är oroliga, men risken att smittas är väldigt liten.
I går kom en svan, som hittats död i Falsterbokanalen i helgen, in till SVA för att undersökas. Proverna visade dock att svanen svultit ihjäl. Hittar man en död fågel bör man i första hand kontakta kommunen. Rör det sig däremot av flera fåglar som verkar ha dött samtidigt ska man kontakta länsveterinären.

Oro för svanparet
Bland Uppsalaborna har en del av oron även kretsat kring svanparet i Svandammen, Fanny och Alexander. Enligt kommunens viltvårdare Lasse Johansson finns det risk att svanarna smittas om flyttänderna som väntas flyga in i mars-april bär på viruset.
— Vi ligger lågt just nu och ser hur det utvecklar sig, men det är inte uteslutet att vi måste sätta in vilda fåglar i burar, säger Lasse Johansson som också har planer på att sätta upp en kran eller liknande vid dammen för att fågelmatare ska kunna skölja av sig.
En annan fråga han funderar över är om kommunen ska köpa in några rapphöns. De senaste åren har drygt 100 rapphöns köpts in årligen för att arten, som nästan dött ut i Uppsala, ska kunna öka sin population. Som det ser ut nu är det tveksamt om köpet blir av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om