Många säger nej till elevbilder på nätet
Föräldrar i Uppsala kommun är rädda för att låta barnen publiceras på skolornas hemsidor. En tredjedel av föräldrarna på Valsätraskolan har sagt nej.
Tomas Rylander, rektor på Valsätraskolan.
Foto: Pelle Johansson
Tomas Rylander, rektor på Valsätraskolan, berättar att drygt en tredjedel av föräldrarna sagt nej till att låta deras barn förekomma på skolans hemsida.
- Det är ett problem. Vi vill ju lägga ut bilder för att det blir en roligare hemsida då. Det handlar om triviala och positiva bilder där eleverna grillar korv eller gör något annat tillsammans.
Tomas Rylander tror att formuleringen av frågan kan vara avgörande för vilket svar man får. Därför har skolledningen nu bestämt sig för att skicka ut en ny fråga till föräldrarna.
På frågan om det är okej att fotografera barnen till skolkatalogen har skolan inte mött något motstånd alls.
- Fotoalbumet är ju en skoltradition. Man märker att det är viktigt för eleverna att vara med. Det är höjdpunkten under skolåret, säger Tomas Rylander.
På en skola berättar en rektor att till och med ett barn med skyddad identitet fick okej från föräldrarna att vara med i skolkatalogen.
Madeleine Öjdeby, rektor på Brantingsskolan med 750 barn från förskola till årskurs nio, berättar att det är stor skillnad mellan föräldrars syn på skolkataloger och Internet. Bland de lägre årskurserna på Brantingskolan har omkring hälften av föräldrarna sagt nej till nätpublicering.
- Det är väldigt få som säger att barnen inte får vara med på bild. Däremot är det många som är misstänksamma över att låta barnen vara med på nätet.
På Gränbyskolan får föräldrarna i början av läsåret skriva under ett kontrakt där de ska ta ställning till om det är okej eller inte med nätpublicering.
På Domarringens skola fick föräldrar nyligen ge sitt godkännande till om barnen får delta i tidningar och TV. Frågan ställdes i samband med att kommunen skulle producera en video om verksamheten i Uppsala kommun.
- Vi tvingas ställa den frågan. Det är föräldrarna som ska avgöra, säger rektor Jan Karlsson.
Rektorer som UNT pratat med säger att de är försiktiga med vilka slags bilder som läggs ut på hemsidan. Miljöbilder är något som man föredrar, hellre än att publicera rena personbilder.
- Vi vill inte på något sätt utsätta någon för att bli identifierad eller utlagd på nätet på ett sätt som personen inte vill, säger Staffan Frisk, biträdande rektor på Eriksbergsskolan.
På Stenhagenskolan är man mycket försiktiga med att lägga ut bilder där barn kan identifieras. Likaså på Bälinge skola där rektorn säger att man undviker att lägga ut närbilder på barn. Och först tillfrågas föräldrarna om det är okej att lägga ut bilderna på hemsidan.
- Det är en uppmaning vi har fått från kommunen eftersom det finns konstiga människor på nätet, säger rektor Tommy Forsberg.
Rektorerna som UNT pratat med uttrycker förståelse för att föräldrar känner oro. Men rektorn på Kvarngärdesskolan, Marianne Lövenstad, medger att arbetet med att hålla koll på vilka som får, respektive inte får förekomma på skolans bilder, kräver en del administration.
- Det känns lite tungrott. Men jag har full respekt för var och ens integritet.
På Kvarngärdesskolan har 15 procent av föräldrarna svarat att barnen inte får vara med i vare sig text eller bild på hemsidan.
- Vi har olika friluftsdagar och julgransplundringar som vi vill dokumentera. I dag vill ju skolor marknadsföra sig. Men det finns strikta regler och vi får inte publicera hur som helst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!