Många RS-sjuka barn på barnakuten – väcker oro

Efter ett ökat inflöde av barn som söker vård för luftvägsinfektioner – särskilt RS-virus – är det nu högt tryck på barnakuten. "Vi är bekymrade över hur det ska bli", säger Ulrika Bäckman, sektionschef för akut barnsjukvård på Akademiska sjukhuset.

Vanligtvis brukar RS-virus förekomma i större utsträckning under februari och mars - inte nu. Det oroar personalen på Akademiska barnsjukhuset.

Vanligtvis brukar RS-virus förekomma i större utsträckning under februari och mars - inte nu. Det oroar personalen på Akademiska barnsjukhuset.

Foto: Björn Ullhagen/UNT arkiv

Uppsala2021-09-13 05:00

Akademiska sjukhuset har den senaste månaden tagit emot ovanligt många barn med luftvägsinfektioner för den här tiden på året.

– Vi ser ett ökat antal småbarn med luftvägsinfektioner som söker vård. Det är inte fler än vi vanligtvis ser, men det är helt fel tid på året, säger Ulrika Bäckman, sektionschef för akut barnsjukvård på Akademiska sjukhuset.

undefined
RS-virusinfektioner är något de flesta barn drabbas av. Men riktigt små barn kan bli allvarligt sjuka.

Det rör sig om olika luftvägsvirus i omlopp, men i synnerhet ses en ökning av antalet barn som blir svårt sjuka med RS-virus. RS-virusinfektion drabbar nästan alla barn lindrigt någon gång under deras två första levnadsår, men barn under ett år och barn som tillhör riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.

– Vanligtvis brukar det vara lugnt så här års, det är framför allt under vinterhalvåret i februari och mars som RS-virus förekommer i större utsträckning.

Men förra vintern var det väldigt få barn som insjuknade med RS-virus, vilket syns tydligt i Folkhälsomyndighetens statistik över antalet verifierade fall de senaste tre säsongerna.

undefined
I figuren syns antal laboratorieverifierade fall av RS-virus säsongerna 2018–2019 till 2020– 2021. Under säsongen 2020-2021 rapporterades 195 fall vilket är det lägsta antalet på 20 år.

– Under pandemin har det varit extremt lugnt. Förra året och i våras hade vi knappt några fall alls, säger Ulrika Bäckman.

Anledningen tros vara en effekt av att coronarestriktionerna, vilka inte bara hjälpte till att minska antalet smittade i covid, utan även andra förkylningssjukdomar så som RS-virus.

– Vi är bekymrade över hur det ska bli nu. Man kan bli förkyld många gånger och man blir inte immun mot RS-virus.

Ett orosmoment är att ingen vet hur det blir när en säsong av RS-virus försvinner.

– Vi har inte den erfarenheten och vet inte hur barngruppen kommer att reagera när de inte har haft RS förra året. Det finns en farhåga att alla får det i år i stället, säger Ulrika Bäckman.

undefined
Vanligtvis brukar RS-virus förekomma i större utsträckning under februari och mars - inte nu. Det oroar personalen på Akademiska barnsjukhuset.

Situationen på barnakuten varierar från dag till dag enligt Ulrika Bäckman. Vid platsbrist måste avdelningen ställa in planerad kirurgi.

– Vi ser det här varje år, men på en annan tid på året. Vi har med ljus och lykta efterfrågat mer resurser under infektionssäsong.

Småbarnsföräldrar uppmanas att vara fortsatt noga med att tvätta och sprita händer. Hur många barn som insjuknar med RS-virus beror delvis på hur väl folk fortsätter hålla god hygien och stanna hemma vid förkylningssymtom.

– Det är jätteviktigt att vi fortsätter vara rädda om varandra och att vi tar hänsyn till våra yngsta medborgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!