Ett av Johannes Hanssons bästa åskminnen är från skogen runt hans lantställe i Alunda för några år sedan. Han hade åkt ut ensam på kvällen för att fånga ett frontåskväder.
– Jag satt i bilen och väntade. Känslan att ”nu kommer det” ger en kick.
När det åskar i Uppsalatrakten rör det sig oftast om värmeåskväder. De uppstår i varm, fuktig luftmassa och förekommer främst sommartid. I regel är de kortvariga och lokala. Frontåskväder bildas i anslutning till kallfronter, då fuktig varm luft tvingas stiga upp längs frontytan och många samverkande åskmoln bildas. Dessa sträcker sig över stora områden och kan pågå i 10 timmar. I Sverige är frontåskväder vanligast på västkusten. De är mer både mer beräkneliga och mer spektakulära än värmeåskväder och därför särskilt eftertraktade för så kallade "åsktrackers", som Johannes Hansson kallar personer som strävar efter att ta den perfekta blixtbilden. Själv har han i dagsläget inte tid att jaga åskväder, men driver sajten blixtar.se som är ett forum både för de som söker sig till åska och de som vill undvika den.
– Ofta går det hand i hand. En del har någon dålig erfarenhet av åska, börjar söka information för att skydda sig och blir på så sätt intresserade. Med kunskap behöver man inte vara rädd.
Själv har Johannes Hansson inga traumatiska minnen av åska. Hobbyn fann han när han hade köpt en ny videokamera och lyckades fånga ett åskväder på film.
– Jag kom på att jag ville ta en riktigt bra stillbild på blixtar och startade sajten för att utbyta erfarenheter med andra.
Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet och Sveriges ledande åskexpert, rekommenderar att stanna inomhus när det åskar.
– Statistiskt är risken liten, men konskekvenserna kan bli allvarliga om man träffas av blixten. 80 procent överlever men många får skador på syn, hörsel eller nervsystem.
Vad gäller åsktrackers tror Vernon Cooray att de flesta är väl insatta i hur man undviker risker genom att exempelvis stanna i bilen.
– Deras nätverkande bidrar till att sprida information om åskväder, vilket är bra.
Johannes Hansson tror att det som fascinerar med åska är att det är ett oförutsägbart och potentiellt farligt fenomen, som samtidigt är vackert och effektfullt. Med en bra spegelreflexkamera kan man fånga både blixten och kontrasterna i omgivningsljuset.
– Det är ett skådespel på himlen.