Många präster skriver på Prästdeklarationen

Snart har var femte präst i landet skrivit på den så kallade Prästdeklarationen. Prästerna uttrycker sitt missnöje med kyrkomötets beslut om en välsignelseakt för homosexuella.

Uppsala2005-11-08 00:00
- Många är tveksamma, därför kommer det här inte som någon överraskning, säger Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift.
I stiftet har ett 40-tal präster, däribland flera pensionerade präster skrivit under uppropet mot en ny gudstjänstordning, en välsignelseakt för homosexuella.
Ragnar Persenius betonar dock att ansvaret för att genomföra välsignelseakten ligger på kyrkan, inte på enskilda präster. Den präst som vägrar utföra akten behöver inte. Om hela församlingen vägrar går ansvaret över till pastoratet och slutligen till stiftet.

Anar en viss intolerans
Eller som biskopen uttrycker det.
- Det finns tillräckligt många som är villiga att välsigna ett partnerskap.
Ragnar Persenius känner trots allt en viss olust över uppropet.
- Vi har åsiktsfrihet, men jag anar en viss intolerans. Det motståndarna egentligen säger är att ingen präst ska välsigna homosexuella. Det är stötande när de tror att det bara är dom som grundar sin syn på Guds ord och bekännelse. Det finns fler slutsatser att dra från bibeln.
Det finns drygt 5 000 präster i Svenska kyrkan. Vid lunchtid på måndagen hade 650 av dem skrivit under Prästdeklarationen där det bland annat heter att "Guds ord inte tillåter oss att välsigna annan parrelation än den mellan man och kvinna".

Inget hastigt beslut
Trots protesterna är det ingenting som tyder på att kyrkomötets beslut dras tillbaka.
- En välsignelse för homosexuella har utretts sedan tidigt 70-tal. Det handlar inte om något hastigt beslut, säger biskopen.
Vad säger du till prästerna i Uppsala stift som skrivit under uppropet?
- Ingenting särskilt, jag samtalar inte mer med dem än med andra präster, säger Ragnar Persenius.
Om en vecka samlas landets biskopar till biskopsmötet. Kommer uppropet att diskuteras vid mötet?
- Det är möjligt, men vi ska inte överdramatisera det som sker.
Therese Bjerle, Uppsala, prästvigd inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen är en av dem som skrivit under uppropet. Hon efterlyser en mångfald inom kyrkan där olika åsikter kan mötas med respekt.
- Kyrkomötets beslut var politiskt korrekt, men fel. Jag har ingenting emot homosexuella, men jag skulle inte kunna välsigna partnerskapet eftersom det strider mot min bibelsyn, mot min övertygelse, säger hon.

"Illa genomtänkt"
Staffan Fredin, komminister i Hållnäs anser att kyrkomötets beslut är illa genomtänkt och bör rivas upp.
- Jag saknar en gedigen teologisk utredning. I tvåtusen år har kyrkan en tradition att det sexuella samlivet hör hemma i äktenskapet mellan man och kvinna, säger Staffan Fredin och tillägger:
- Vi måste följa Gud. Vi kan välsigna hur mycket som helst, men då luras vi bara.

Bakgrund


Bakgrunden till Prästdeklarationen, det så kallade Prästuppropet är kyrkomötets beslut att införa en välsignelseakt för homosexuella i Svenska kyrkan.
Välsignelse av homosexuella är i och för sig ingenting nytt. Sedan tio år tillbaka har det varit möjligt för homosexuella att få sitt registrerade partnerskap välsignat i kyrkan. Kyrkomötets beslut innebär att kyrkan skapar en särskild gudstjänstordning för välsignelseakten. Det nyligen avslutade kyrkomötet gav Kyrkostyrelsen i uppdrag att ta fram denna ordning som ska börja gälla under nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om