Många präster på väg bli utbrända

Var femte präst riskerar bli utbränd. Det visar Lennart Belfrage, religionspsykolog vid Uppsala universitet, i en avhandling.

Uppsala2009-03-20 13:03
Svenska kyrkan genomgår en djup identitetskris. Det får konsekvenser för prästerna, vars yrkesroll blir oklar, menar Lennart Belfrage.

Från att ha varit "Sveriges ryggrad" i ett moraliskt och normmässigt perspektiv under nästan 500 år, är kyrkan i dag en organisation bland många andra.
En mycket liten andel av den svenska befolkningen har en nära relation till kyrkan. Det har lett till att kända identitetsmönster inom kyrkan suddas ut och att Svenska kyrkan genomgår en djup identitetskris, menar Lennart Belfrage, stiftspsykolog i Visby som doktorerat vid Uppsala universitet och gick upp med sin avhandling på fredagen.
- Präster ansågs tidigare vara experter på existentiella frågor, men så är det inte längre.
- Människor vänder sig till andra instanser för samtal kring centrala livsfrågor. Våra resultat visar att många präster tvivlar på sitt uppdrag och sin förmåga. Vi ser också att det finns ett starkt samband mellan kallelsetvivel och emotionell utmattning, säger Lennart Belfrage.

I sin avhandling har han gjort enkätstudier, djupintervjuer och också genomfört utbrändhetstest. Testerna visar att var femte präst löper risk att bli utbränd.
- Präster ligger högt i den statistiken, säger Lennart Belfrage.
Han pekar också på andra tecken på att allt inte står rätt till i Svenska kyrkan: kyrkliga arbetsplatser ligger högt i statistiken när det gäller arbetsmiljökonflikter - flera sådan fall har rullats upp i offentlighetens ljus i Uppsala stift - och Socialstyrelsen har tagit upp kyrkligt anställda som en riskgrupp.
En av förklaringarna har Lennart Belfrage hittat i sina intervjuer med förtroendevalda i kyrkoråden om deras förväntningar på prästerna.
- Värderingar mellan präster och valda skiljer sig. Prästerna upplever att de saknar dialog och gensvar, vilket leder till isolering och tvivel. De förtroendevalda önskar i första hand en socialt aktiv präst som besöker sjuka och gamla, säger Lennart Belfrage.

En av landets två prästutbildningar finns i Uppsala. Nu måste de inriktas mot ett existentiellt förhållningssätt som tydligt tar fasta på livets fundamentala frågor, menar Lennart Belfrage.
- Präster är också människor med tvivel och funderingar. Men att säga det som präst är skamfyllt, man ska ju vara en expert på de fundamentala frågorna. Det här måste upp på bordet. För att kunna möta en befolkning som tänker mer självständigt måste prästerna ha större självkännedom.






Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!