Många poliser hotas

Poliser i Uppsala län anmäler sällan hot och våld som de utsätts för i samband med tjänsteutövning. Men en grupp poliser i Uppsala har nu bestämt sig för att börja anmäla samtliga förekomster av hot.

Uppsala2007-03-13 00:01
UNT berättade i lördags om ambulanspersonal i länet som sällan anmäler hot och våld som de utsätts för i samband med livräddande insatser. Personal vittnade om att man som ambulansare kan bli hotad av beväpnade personer och att det också inträffat fysiskt våld på olycksplatser.

Gunnar Elrud, ordförande för Polisförbundet i Uppsala län, vittnar om att det regelbundet förekommer hot och våld mot poliser.
- Det är väldigt vanligt. Det finns inte någon polisman i yttre tjänst som aldrig fått hot eller våld emot sig.
Han tycker att det är ett problem att händelserna sällan rapporteras. Det finns poliser som accepterat att hot och våld hör till vardagen, menar han.
Det finns också en uppfattning att det är svårt att som polisman få rätt i domstol, även rätt till skadeståndsersättning från Brottsoffermyndigheten.
- Eftersom både Brottsoffermyndigheten och domstolarna anser att man som polis får stå ut med lite, så tänker väl poliserna att det inte är någon idé att anmäla.

Peter Lindbergh, yttre polisbefäl och huvudskyddsombud i Uppsala, berättar att hans turlag med elva poliser bestämt sig för att anmäla alla former av hot och våld som de utsätts för i tjänsten.
- Det är helt enkelt vår arbetsmiljö det handlar om. Vi accepterar inte att vi blir hotade när vi utför vårt arbete.
Han tror att det är lätt att som polis acceptera att hot förekommer i jobbet. Men det vill han sätta stopp för.
- Sedan gäller det att få med hela rättsväsendet på tåget. Deras tak höjs ju i takt med att samhället förändras, säger han.

Hans Sjölander, jurist på Brottsoffermyndigheten, påpekar att det är skillnad på straffrätt och skadestånd. Det är straffbart att hota en polis, men en fällande dom behöver ändå inte leda till att polisen får rätt till skadeståndsersättning.
Hot som riktas mot en polis som tjänsteutövare leder sällan till skadeståndsersättning från Brottsoffermyndigheten. Men i fall där en gärningsman till exempel riktat hot mot polismannens familj, är ersättning vanligare.
- Det krävs väldigt mycket för att verbala hot ska ge skadeståndsersättning, säger Hans Sjölander.

Enligt Polisförbundet finns det poliser i Uppsala län som tvingas leva med överfallslarm på fritiden.
Uppsalapolisens senaste undersökning kring hot mot poliser, från 2005, visade att drygt en tredjedel av poliserna hade blivit utsatta för hot under de senaste tolv månaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!