Många överklagar sjukpenningbeslut - Svårt få rätt
Missnöjet växer med försäkringskassans tuffa linje i sjukpenningärenden. Under 2004 mer än fördubblades antalet krav på omprövningar i Uppsala län. Men bara en bråkdel får rätt.
Av de cirka 15 000 nyansökningar om sjukpenning som försäkringskassan mottog mellan mars och december 2004 avslogs 92. Försäkringskassan har dessutom dragit in sjukpenningen i 1 060 fall under samma period. Hur pass mycket hårdare bedömningarna har blivit går dock inte att säga utifrån dessa siffror, eftersom det saknas statistik för tidigare år.
Ändå står det klart att betydligt fler än tidigare är missnöjda med försäkringskassans beslut. Under 2004 begärde 405 personer omprövning av beslut om sjukpenning eller sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Det är 121 procent fler än året innan. Samtidigt blev omprövningsärendena färre inom andra försäkringsområden.
— Nu har andelen avslag ökat och då ökar också omprövningarna. När reglerna för bostadsbidragen ändrades för några år sedan genererade även det väldigt många ärenden till oss, säger Annette Bäcklund, enhetschef med ansvar för omprövningarna på försäkringskassan i Uppsala.
Allt lägre andel får rätt
En ökande andel av ärendena handlar också om själva rätten att få sjukpenning. Tidigare dominerade SGI, som styr hur stort bidraget ska vara.
Men samtidigt som fler begär omprövning blir andelen som får rätt allt lägre. År 2003 ändrade sig försäkringskassan i drygt 29 procent av sjukpenningfallen. I fjol föll ändringsfrekvensen till 19 procent. Ett tecken på att försäkringskassans strängare regeltolkning är korrekt, enligt Annette Bäcklund.
— Min bedömning är att vi fattar mestadels riktiga beslut. Det har varit rätt att avslå begäran om sjukpenning i de flesta fall som vi prövat på nytt.
Många väljer dock att gå vidare och överklagar till länsrätten. Även där växer nu högarna med sjukpenningärenden. Under 2004 fick länsrätten in 86 sådana fall, att jämföra med 47 år 2003 och 26 år 2002. I de siffrorna ingår inte SGI-ärenden, som dock är ganska få alla dessa år.
Större arbetsbörda
Den kraftiga ökningen sker samtidigt som domstolen överlag fått en större arbetsbörda och därför inte längre hinner beta av alla ärenden i samma takt som de kommer in. Därför är rättsläget oklart kring den skärpta regeltillämpningen som försäkringskassan gick in för i fjol.
— Det är väldigt olyckligt, kan jag känna som jurist. Det finns en gräns när det börjar bli rättsosäkert på grund av det här, säger Annette Bäcklund.
I de få fall som avgjorts har dock försäkringskassan fått bakläxa oftare än tidigare. Enligt Annette Bäcklund har försäkringskassans beslut ändrats av länsrätten i två av 15 fall, eller drygt 13 procent , under 2004, mot noll fall år 2003. Men Bäcklund finner ingen anledning till oro .
— Det är möjligt att det finns vissa brister, men min erfaren het är att upp till 15 procent är godtagbart och naturligt. Mitt mål är inte noll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!