Många mår dåligt av värmen

Värmen är inte bara behaglig. Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset har fått in många värmepåverkade människor de senaste veckorna. Allra värst är det för äldre och sjuka.

Uppsala2002-07-18 00:00
— Vi har haft mycket att göra här på akuten när det har varit som varmast, säger sjuksköterskan Joakim Kviholm.
Under tisdagen kom runt 60 människor till akutens medicinavdelning. Det är mer än normalt, och personalen tror att det kan ha med värmen att göra.
Den stora boven i dramat heter uttorkning. Bara under tisdagen gjordes en handfull ambulansutryckningar efter människor som svimmat av vätskebrist. En del kvicknar till när ambulanspersonalen ser till att de dricker vatten och kan stanna kvar hemma.

Äldre speciellt utsatta
Men om uttorkningen gått längre och orsakat cirkulationsrubbningar blir det ambulansfärd till sjukhuset. Sjukvårdare sätter in dropp för att få upp vätskenivån i kroppen. Ambulansens luftkonditioneringssystem får gå på högvarv så att patienten svalkas av. Svårare fall av uttorkning kan vara riktigt allvarliga.
— Ibland kan man se att ögon, hud och slemhinnor är helt torra, berättar Roland Forsberg på ambulanscentralen.
Äldre människor är speciellt utsatta i sommarhettan. Eva Lantz, läkare på länsgeriatriken, berättar att det antagligen beror på att äldre tål en rubbad vätskebalans sämre. Hon märker tydligt i arbetet att sommarhettan har slagit till.
— Många av våra patienter har det jobbigt nu, säger hon.
Fler gamla och svaga avlider också under perioder av långvarig värme. Eva Lantz har inte sett några siffror, men kallar det för en inofficiell kunskap bland läkare som arbetar med gamla.

Solsting utan solsken
Nyss skulle Eva Lantz gå en rond på Kronparkens sjukhem. Men när hon ringt och hört sig för var det bara att ställa in besöket.
— Varken patienterna eller personalen orkade med någon rond den dagen, säger Eva Lantz.
Även på akutmottagningen märker personalen att det mest är äldre som kommer in med uttorkningssymtom.
Värmeslag, när kroppen blir överhettad på kort tid, kan vara livshotande. Till skillnad från när du får feber fungerar inte kroppens temperaturreglering. Värmeslag känns igen på att den sjuke inte svettas, och huden blir varm och helt torr. Ofta säger vi solsting, men det går utmärkt att skaffa sig värmeslag utan att få direkt solljus på sig.
Att fråga läkare och vårdpersonal om tips för att klara sommarhettan är enahanda. Dricka, dricka, dricka och hålla sig ur solen är det enda som gäller. Minst tre liter vatten om dagen får man räkna med, men den som anstränger sig måste dricka betydligt mer. Och var försiktig med pilsnern i solgasset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om