Många manicker vid konferensinvigning
Forskare vid Uppsala universitet är ledande i forskningen om om hur människan kan få praktisk hjälp av datoriserad ny teknik. UNT:s universitetsreporter Niklas Skeri fanns på plats när den stora konferensen på ämnet inleddes på onsdagen.
Natalia Romero från Holland fanns bland utställarna.
Foto: Staffan Claesson
Särskilt bra vore det förstås för funktionshindrade personer som inte kan trycka på knappar eller sträcka sig efter fjärrkontrollen där borta i soffan. I nästa generations tv-apparater kan det vara möjligt. Tekniken finns och visades under onsdagen när den stora konferensen om människa-datorinteraktion inleddes i Uppsala Konsert & Kongress. Arrangörer är Uppsala universitet.
- Vi har låtit funktionshindrade testa med en mikrofon där de säger vad de önskar av tv:n. Men vi tänker oss också att man ska kunna använda sin mobiltelefon. Vi har även funderat på mikrofoner i väggen så att man bara säger det man vill rakt ut. Men mobiler är mer realistiskt, säger Markku Turunen från universitetet i Tammmerfors där tekniken utvecklats, och lägger till att "alla ska ha råd med tekniken".
Runt om i huset pågår liknande presentationer av hur ny teknik ska kunna underlätta vardagen. Klas Häming från Dortmund, som förevisar sitt datorprogram där du med tre vanliga fotografier av ett och samma objekt kan skapa en tredimensionell bild - vad man nu ska kunna det för? - fascineras särskilt av en lösning han sett.
- En forskare visade hur man kan flytta markören på sin dator genom att peka i luften med fingret. Verkligen intressant! säger han.
Han testar sin utrustning på mig. Det går inget vidare. Av någon anledning förmår inte datorn förvandla mitt tvådimensionella jag. Men så handlar den här kongressen om forskning, tester och utveckling, inte om de färdiga produkterna på marknaden.
Natalia Romero från Holland visar ett nytt kommunikationsinstrument där man med en manick kan svara kortfattat på ett mejl, trots att man inte sitter vid datorn. För en utomstående verkar idén lovande, men bökig. Manicken är stor och kräver sladdar.
- Men det här är en prototyp. Vi testar om det finns ett behovr. Mobilen vore det bästa att använda, för den bär alla med sig, säger hon.
Hon är datavetare, men gillar det mänskliga i sin forskning.
- Jag älskar människor. Och i dag handlar mycket om att ta det sociala livet med sig in i sin dator. Det är det jag vill underlätta, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!