Många lyxar till nyårsmiddagen

Nyårsafton är en dag då många lyxar till det och lägger lite extra pengar på maten. Inne i Saluhallen i Uppsala ringlade sig långa köer från butikerna.

Ostboden. Champagneostarna är populära bland nyårskunderna.

Ostboden. Champagneostarna är populära bland nyårskunderna.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-12-31 11:55

Utanför butiken Feskarn står Maria Swartling i kö för att få sin förbeställda nyårslåda med bland annat hummer och räkor.

– Jag ska laga en västerbottenpaj men annars har jag köpt allt färdiglagat. Vi har två små barn hemma som kommer somna klockan sju, så vi ska sitta hemma i mjukisbyxor och äta hummer, säger hon.

En annan som också har köpt nyårslådan är Pia Winder.

– Hummer och lite mousserande är en tradition på nyårsafton. Det är festligt att kosta på sig lite extra, säger hon och berättar att hon ska åka ut på landet för att fira in det nya året.

– Vi har en hund så vi åker bort från stan för att undvika smällare och raketer, säger Pia Winder.

I butiken Ostboden berättar Matasim Basha att den största skillnaden mellan nyårsafton och en vanlig vardag är att de säljer mer lyxiga produkter.

– Champagneostar och drottningens favorit, Brillant Savarin, går åt, säger han.

Även i kaffe- och chokladbutiken Arrenius och Company märker de av att nyårsafton är en dag när många köper mer exklusiva varor.

– Det är kaffe och praliner som gåt åt, precis som vid andra högtider. Många unnar sig lite extra och köper kaffebönor, säger Anders Arrenius.

Thomas Jennlinger kommer ut från Saluhallen med påsar i händerna och berättar att han, liksom många andra, har köpt hummer, lax och skagenröra.

– Jag ska fira med familjen i lugn och ro men det är alltid kul att fira in det nya året och lyxa till det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!