Många ljuger om hur mycket de druckit

Folkpartisten Karin Pilsäter är den senaste i raden av politiker som kört rattfulla. Kvällen innan hon åkte fast hade hon druckit vin. enligt alkoholexperter ljuger många som upptäcks om hur mycket de har druckit.

Uppsala2006-03-05 00:00
Klockan halv tio på lördagsmorgonen den 18 februari fastnade Karin Pilsäter vid en poliskontroll på Huddingevägen i Stockholm. Utandningsproven visade otillåtna 0, 3 promille. Ångerfull berättade hon att hon druckit vin kvällen innan
och begärde time-out från sina politiska uppdrag.
I december förra året krockade miljöpartisten Per Garthon i en rondell nära Arlanda. Efteråt visade det sig att politikern kört rattfull. Testerna visade att han hade en alkoholhalt strax över 0, 2 promille vid 14-tiden. Själv påstod Garthon att han bara druckit en halv flaska vin och en och en halv burk öl kvällen innan och att 14 timmar passerat sedan sista klunken.
Svar som dessa skakar trafikpolis, alkoholforskare och andra yrkesgrupper som är insatta i ämnet på huvudet åt.

Friserar sanningen
Alkoholforskaren Anders Helander från Uppsala är säker på att de flesta som åkt fast för rattfylla egentligen druckit betydligt mer än vad de medger. För att inte framstå i alltför dålig dager friseras sanningen helt enkelt till.
— Ibland är det uppenbart att de förklaringar som lämnas inte stämmer. Det räcker ofta med att göra en enkel beräkning för att komma fram till att de antingen druckit betydligt mer eller slutat dricka senare än de påstår, säger Anders Helander som är docent på Karolinska sjukhuset.
Enligt honom går alkoholen ur kroppen betydligt snabbare än vad de flesta tror, även om olika människor påverkas olika av samma mängd alkohol. Åldern spelar viss roll, men vikt och kön har större inverkan. Eftersom män relativt sett har mer vatten i kroppen än kvinnor späds alkoholen ut mer i mäns kroppar.
En annan viktig faktor är i vilket sammanhang man dricker. Äter man till exempel fet mat samtidigt som man dricker tas alkoholen upp långsammare.
— Det finns historier om studenter som dricker grädde före fest och i Medelhavsländerna dricks det ibland olivolja. Då blir man inte lika berusad, säger Anders Helander.

Fler dödsolyckor
De flesta svenskar har en förbränning som motsvarar en sänkning av blodalkoholhalten med 0,15—0,20 promille/timme.
@3a Text:— Har man en promillehalt på 1,5 så kan den alltså ha gått ner till noll redan efter 10 timmar. Många tror att en vinflaska syns hela dagen efter, men så är det inte alls, säger Anders Helander.
Att alkoholen går ur kroppen snabbt betyder däremot inte att man utan risk kan sätta sig bakom ratten. Körprestationen försämras ordentligt när man är bakfull.
— Många test har visat att både reaktionsförmågan och motoriken påverkas negativt, vilket gör att man är en mycket sämre förare dagen efter, säger Anders Helander.
Även chefen för Uppsalas trafikpoliser, Åke Lövh, tycker att det är bäst att låta bilen stå.
— Det är svårt att bedöma när man kan köra. Personligen tycker jag att man ska ha ytterst stor säkerhetsmarginal. Mest säkert är att inte köra alls dagen efter, säger han.
Förra året gjorde Uppsalapolisen 66 000 utandningsprov. Resultatet: antalet fall av rattfylla i länet närapå dubblerades från 350 personer till 654.
En förklaring till ökningen är naturligtvis att kontrollerna hårdnat, men det är inte riktigt hela sanningen. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, tyder framför allt två saker på att fler kör rattfulla. Det inträffar fler bilolyckor, samtidigt som svenskarnas alkoholkonsumtion ökat. Vägverket har gjort beräkningar som visar att en ökning med en liter alkohol per person och år leder till cirka 11 procent fler rattfylleribrott och 8 procent fler dödsolyckor.

Alkotest utanför systemet
— Men ökningen kan också handla om en attitydförändring. På 1980-talet var det många kampanjer om rattfylla, men nu hör man nästan bara något när någon känd person åker fast. Jag tror att kunskapen kan brista lite i dag. Folk tycker kanske inte att det är så farligt att köra dagen efter, säger Tove Sporre på Brå.
Polisen i Uppsala har som mål att alkotesta alla förare som de möter oavsett om det handlar om en olycka, en hastighetsöverträdelse eller en rutinkontroll.
Dessutom utförs riktade kontroller, främst dagen efter typiska festkvällar.
— Vi har till exempel rätt mycket kontroller på lördagsförmiddagar utanför systembolag. En sådan dag upptäcker vi nästan alltid någon, säger Åke Lövh.
Han delar grovt sett in rattfyllerister i två kategorier: Den ena består främst av människor med drog- eller alkoholproblem som inte drar sig för att köra berusade över huvud taget. Den andra gruppen består av människor som ald­rig skulle kunna tänka sig att köra hem fulla från en fest, men ibland sätter sig bakom ratten dagen efter.
— Det är vanliga människor som försöker vara ordentliga, men som inte riktigt tänker sig för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om