Många lämnar tillbaka kyckling
Den senaste veckans larmrapporter om glasbitar i kyckling och andra produkter, däribland falukorv, har skapat oro. På Ica Supermarket i Norby tycker man att det är problematiskt, och det är många kunder som har lämnat tillbaka fryst kyckling. Men alla är inte oroliga.
Jan Andersson, butikschef på Ica Supermarket i Norby oroliga.
Foto: Kattis Strömgren
- Jag ska ju käka kyckling nu. Det känns som att risken är ganska minimal att det skulle vara glas i, säger han.
Att glas har hittats även i falukorv kände han inte till.
- Hur ska det bli nu? Falukorv käkar man ju varje vecka. Vad ska mina barn säga, skämtar han.
Jan Andersson, som är butikschef på Ica Supermarket Norby, har inte heller slutat äta kyckling. Han tycker att den växande oron för glas i mat är beklaglig. Samtidigt förstår han att kunderna är oroliga.
- Det är ju obehagligt och otäckt. Det är många kunder som har lämnat tillbaka fryst kyckling. Ibland har kunder kommit tillbaka även med färsk kyckling. Då har vi tagit tillbaka det av egen kraft, säger han.
Han tror, liksom många andra, att det handlar om sabotage och inte misstag i produktionsledet. Eftersom glasbitarna nu tycks kunna dyka upp var som helst ser Jan Andersson ingen anledning att återkalla enskilda produkter.
- Vad ska man göra? Det är ett jätteproblem. Man kan nästan likna det med att bli påkörd på gatan. Olycksrisken har flyttat in i livsmedelsbutiken.
I Margareta Wibergs kundvagn ligger ett paket falukorv. När hon får höra talas om att man har hittat glas även i falukorv rycker hon till.
- Åh gud, nu får jag lämna tillbaka den jag har köpt, säger hon.
Hon köper ingen kyckling för tillfället, för att vara på den säkra sidan.
- Jag är inte så orolig, men det skulle vara hemskt om man hade småbarn hemma. Först tänkte man att det kanske var något olycksfall i arbetet, att man hade tappat ner glas, men sen tänkte man att det var sabotage. Det låter otäckt.
I kycklingdisken i butiken finns det fortfarande kyckling att köpa, men från andra leverantörer än Kronfågel. Någon rusning till disken är det inte.
- Försäljningen har sjunkit. Men säljer jag inte kyckling säljer jag något annat. Folk slutar inte att äta mat, säger butikschef Jan Andersson.
Cilla Olsson har precis handlat klart. I hennes matkassar finns ingen kyckling, men hon skulle inte gå så långt som att lämna tillbaka redan köpt kyckling.
- Jag skulle nog öppna och titta först. Men man är mer observant nu, helt klart. Jag köper mer färsk kyckling nu.
Detta har hänt:
20 mars: Företaget Kronfågel återkallar ett parti djupfryst kyckling sedan en person hittat glas i en bit kycklingfilé.
23 mars: Ytterligare larm om glasbitar i Kronfågels kyckling. Företaget återkallar då flera partier och gör en polisanmälan.
24 mars: Kronfågel återkallar samtliga partier av fryst kycklingfilé av bröst och lårfilé sedan ännu fler konsumenter hittat glasbitar.
27 mars: Kronfågel väljer att ta tillbaka all fryst kyckling sedan ännu fler konsumenter hittat glas i deras produkter. Totalt handlar det om cirka 900 ton kyckling.
30 mars: Nya glasfynd görs runt om i Sverige, den här gången även i färsk kyckling och från andra leverantörer än Kronfågel. Akademiska sjukhuset meddelar att de tagit bort kyckling från Kronfågel från menyn.
1 april: Både Säpo och Rikskriminalpolisen kopplas in i utredningen. Flera storkök slutar att servera kyckling efter larmrapporterna, men flera äldreboenden i Uppsala fortsätter att servera kyckling från Kronfågel.
2 april: Livsmedelsverket sammankallar ett krismöte med anledning av glasfynden. Samtidigt upptäcks glas i flera produkter, bland annat i falukorv och pyttipanna.
3 april: Svensk handel meddelar att glas har hittats i ett tiotal nya fall. Det rör sig inte längre bara om animaliska produkter.
20 mars: Företaget Kronfågel återkallar ett parti djupfryst kyckling sedan en person hittat glas i en bit kycklingfilé.
23 mars: Ytterligare larm om glasbitar i Kronfågels kyckling. Företaget återkallar då flera partier och gör en polisanmälan.
24 mars: Kronfågel återkallar samtliga partier av fryst kycklingfilé av bröst och lårfilé sedan ännu fler konsumenter hittat glasbitar.
27 mars: Kronfågel väljer att ta tillbaka all fryst kyckling sedan ännu fler konsumenter hittat glas i deras produkter. Totalt handlar det om cirka 900 ton kyckling.
30 mars: Nya glasfynd görs runt om i Sverige, den här gången även i färsk kyckling och från andra leverantörer än Kronfågel. Akademiska sjukhuset meddelar att de tagit bort kyckling från Kronfågel från menyn.
1 april: Både Säpo och Rikskriminalpolisen kopplas in i utredningen. Flera storkök slutar att servera kyckling efter larmrapporterna, men flera äldreboenden i Uppsala fortsätter att servera kyckling från Kronfågel.
2 april: Livsmedelsverket sammankallar ett krismöte med anledning av glasfynden. Samtidigt upptäcks glas i flera produkter, bland annat i falukorv och pyttipanna.
3 april: Svensk handel meddelar att glas har hittats i ett tiotal nya fall. Det rör sig inte längre bara om animaliska produkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!