Många kritiska till Livsmedelsverkets larm

Många människor är kritiska till Livsmedelsverkets larm om akrylamider och menar att det är fel att gå ut med information när det fortfarande finns en mängd frågetecken om cancerriskerna.

Uppsala2002-04-25 00:01
Även livsmedelsforskare kritiserar Livsmedelsverkets agerande och menar att om nu verkligen maten är farlig så borde den bort från livsmedelsbutikerna.
Har ni förhastat er och skrämt upp människor i onödan?
- Nej, inte alls. Det är vår skyldighet att gå ut med den här informationen när vi nu har den. Att inte gå ut hade varit oansvarigt. Vi vill informera internationellt och berätta om resultaten, säger Bertil Norbelie, generaldirektör för Livsmedelsverket.

När kan vi vänta oss tydligare besked om akrylamid?
— Vi kommer att arbeta vidare med analyser. Sedan måste industrin också ta sitt ansvar. Men när fler uppgifter finns klara går inte att säga i dag.

Varför kommer larmet just nu?
- Det ena är att Margareta Törnqvists forskning var klar för publicering i en vetenskaplig tidskrift. Det andra är att Livsmedelsverket avslutade de första livsmedelsanalyserna av akrylamid i slutet av förra veckan.

Slutar du att äta chips efter det senaste larmet?
- Nej. Men jag har heller inte varit någon stor chipskonsument.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om