Många krav på alliansen

Löftena från de styrande är många, men det är även kraven från Uppsalas olika intressegrupper. Lärare och hemtjänstpersonal rustar för strid om högre löner, men handikappföreningarna vill se mer satsningar på tillgänglighet.

Foto: Fredrik O Johansson

Uppsala2012-08-14 17:01

Videon är inte längre tillgänglig

Hans Eric Lindahl, ordförande i lärarnas riksförbund i Uppsala, tycker att politikerna borde göra något åt skolornas lokalhyror. Hyresnivåerna riskerar att äta upp de medel som egentligen var avsedda för skolornas undervisning. Löser man det problemet så löser man också en del av resursbristerna, menar han.
– Kommunfullmäktige måste skjuta till så pass mycket pengar att inte hyreskostnaderna naggar på undervisningskostnaderna.

Lärarnas pågående kampanj för 10 000 kronor mer i månadslön lyfter han också fram. Hans Eric Lindahl saknar konkreta skrivningar från politikerna om att sträva mot de lönehöjningar som lärarna krävt.
– Vi ska ju snart få ett nytt avtal och då måste det finnas pengar till nya löner.

Även Kia Solid, ordförande i Kommunals Uppsaladistrikt, lyfter fram krav på höjda löner bland personal inom bland annat äldre- och barnomsorgen. Den andra frågan som hon vill att politikerna prioriterar i höst är rätten till heltid. Här vill att politikerna tänker igenom hur en vårdanställd med dagens arbetssituation ska orka gå upp på heltid. Dessutom vill hon se att fler tills vidareanställs inom hemtjänsten.
– Man har för låg bemanning i förhållande till det behov som finns. Kommunen vinner i längden på att ha en högre grundbemanning. Då håller sig personalen friskare och håller sig kvar i sin anställning.

Claes Litsner, verksamhetschef vid trafiksäkerhetsföreningen NTF, tror att det finns goda förhoppningar att få in cykel- och kollektivtrafikfrågor i politikernas framtida budgetarbete.
– Gärna att man fortsätter arbeta med delade ytor som på Dragarbrunnsgatan. Bilisterna kör långsammare när de har fotgängare och cyklister omkring sig.

För Lars Persson, ombudsman för handikappföreningarna i Uppsala, ligger förväntningarna på ett annat plan: Han är missnöjd med hur kommunens politiker arbetar med tillgänglighet för funktionshindrade. Det finns förvisso dokument om att de funktionshindrade ska leva på samma villkor som alla andra i samhället. Men det krävs fler förbättringar för att leva upp till målen, anser han. Inför hösten hoppas han att politikerna fokuserar på att sänka färdtjänsttaxor, åtgärda fysiska hinder i stadsmiljön och problem för funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden.
– Kommunen kan se till att anställa personer med funktionsnedsättning. Kommunen är ju ändå en stor arbetsgivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om