Många klagomål på unket vatten: "Luktar mögel"

Vattnet i kranen smakar unket och luktar illa. De problemen har ett flertal Storvretabor upplevt i sommar. My Jacobsson och Dennis Näslund har nu börjat köpa vatten på flaska i stället.

Problemet med det unkna vattnet borde åtgärdas snarast, tycker Dennis Näslund och My Jacobsson.

Problemet med det unkna vattnet borde åtgärdas snarast, tycker Dennis Näslund och My Jacobsson.

Foto: Emma Åhman

Uppsala2020-08-20 05:00

En kvalmig lukt och unken bismak. Skillnaden mellan kranvattnet och vattnet från en köpt flaska är tydlig och inte särskilt angenäm.

– Det luktar mögel, lyder My Jacobssons beskrivning.

Problemen började redan i mars men har sedan blivit värre, tycker både hon och sambon Dennis Näslund. I duschen låter My Jacobsson vattnet stå och rinna en stund innan hon kliver in, men när dörren öppnas till duschkabinen slår mögellukten emot henne.

Nu har familjen gått över till att bara dricka köpevatten, något som dock känns som både en onödig kostnad och innebär mycket bärande av flaskvatten. Med fem personer i hushållet går det åt en hel del.

– Det är 2020 och man borde kunna dricka kranvattnet, säger My Jacobsson.

På Facebook beskriver flera Storvretabor att de har liknande bekymmer med vattnet. Det är också något som har nått Uppsala vatten, som under sommaren har fått in ovanligt många klagomål från boende på orten.

Uppsala vatten vet ännu inte säkert vad den fadda smaken beror på, men det finns en teori. Vattnet har nämligen också varit varmare än vanligt, vilket kan bero på att det aldrig blev någon riktig tjäle i marken i vintras.

Det grundvatten som tas upp är lika kallt som det brukar – men när det leds genom marken värms det upp. För höga temperaturer i vattnet kan leda till bakterietillväxt och odrickbart vatten, men inga prover har hittills visat att vattnet är otjänligt.

undefined
Inget mer kranvatten. I My Jacobsson och Dennis Näslunds familj är det nu flaskvatten som gäller.

Däremot kan det vara otrevligt att dricka och Uppsala vatten har försökt få bukt med problemet genom att spola igenom ledningar och på så sätt få in färskt vatten. En annan åtgärd har varit att öka halterna av klor, något som i sig också skulle kunna vara en orsak till bismaken.

– Kloreringen är en förebyggande insats. Vi ser att vi har varmare vatten och då vill vi inte riskera att vi får något bakterieutbrott, säger Håkan Ström, drift- och processingenjör på dricksvattenavdelningen.

Det går inte att ge någon prognos för när vattnet blir som vanligt igen. Men alla som upplever problem uppmanas att höra av sig till Uppsala vattens kundtjänst.

– Det är jättebra att folk hör av sig, då ökar vår chans att kunna hitta var problemområdena är, säger Håkan Ström.

Enkla tips för att vattnet ska smaka bättre är att låta det rinna tills det är riktigt kallt, eller att hälla upp det i en kanna med lock och förvara i kylen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!