Många klagomål på krogmaten
Rekordmånga Uppsalabor har matförgiftats under årets första kvartal. Hittills i år har miljökontoret fått in 42 anmälningar. Den senaste gäller en restaurang där fem personer misstänks ha blivit magsjuka sedan de ätit olika pastarätter.
Förra året gjordes drygt 100 anmälningar om misstänkta matförgiftningar. Liksom tidigare år rör de flesta klagomålen mat som serverats på krogar. Ett fåtal matbutiker har anmälts.
- Jag tror inte att det varit något speciellt, som virus, som kan sprida smitta. Snarare är det så att när det skrivs om matförgiftningar i tidningar så anmäler fler till oss, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör i Uppsala.
Den senaste i raden av anmälningar gäller en restaurang i centrala Uppsala. Fem av sju i ett sällskap insjuknade. De som insjuknade hade ätit olika slags pastarätter, bland annat en vegetarisk anrättning. Sällskapet drabbades av magont, illamående, kräkningar, diarréer och kallsvettningar upp till 20 timmar efter måltiden.
Inspektion
Efter att händelsen anmälts gjorde miljökontoret en oanmäld inspektion på krogen. Flera brister påtalades.
Pasta förvarades okyld i avvaktan på att den skulle värmas.
Nedkylning av pastasåser gjordes i stora hinkar. Efter 3,5 timmars nedkylning var kärntemperaturen + 50 grader. Den färdigskurna salladen höll en temperatur om + 8 grader i kylrummet och i salladsbaren var det + 11 grader.
Salladen ska hållas kyld vid +2-5 grader. Nedkylning till högst + 8 grader ska göras inom fyra timmar.
— Det som var riktigt allvarligt var att nedkylningen inte sköttes. De måste använda bleck och så måste kärntemperaturen i maten kontrolleras.
Saknade hårskydd
Personalen saknade hårskydd och kylskåpslister var smutsiga och trasiga. Prov för mikrologisk analys togs på ett antal rätter och matvaror. Analysresultaten visar att maten var tjänlig.
- De prover som togs var på annan pasta än den som personerna blev sjuka av. Den pasta var kastad då vi kom dit dagen efter. Men jag tror ändå att det är troligt att de blev sjuka av maten på restaurangen, säger Yvonne Linné.
Flera personer anmälde förra året att de matförgiftats på restaurangen.
— Vi gjorde en inspektion förra året. Sedan dess har företaget gjort ganska mycket. De har egenkontroll och personal har genomgått utbildning. Men en del återstår att göra, säger Yvonne Linné.
Fotnot: Kommuninvånare som misstänker att man blivit matförgiftade kan göra en anmälan om detta till miljökontoret. Anmälan görs på telefonnummer: 018-21 21
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!