Det visar en undersökning vid Akademiska sjukhuset, som publiceras i marsnumret av facktidskriften Journal of Clinical Nursing.
– Det är tydligt att alltför många inneliggande patienter i onödan lider av smärta. Om alla avdelningar hade som rutin att låta patienterna själva skatta sin smärta skulle säkert fler få tidigare och bättre hjälp för sina smärtbesvär, säger docent Barbro Wadensten vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
Hon är en av forskarna bakom studien, som omfattar 759 patienter som var inlagda på olika avdelningar vid sjukhuset. Under en och samma dag besvarade patienterna en kort enkät med frågor om smärtbesvär, hur svåra de var och om de fått skatta smärtans svårighetsgrad. Mer än två tredjedelar av patienterna uppgav att de besvärats av smärta under det senaste dygnet.
– Ofta tänker man sig nog att det i första hand är kirurgiska patienter som har ont och kan behöva smärtlindring, men även på medicinska, psykiatriska och andra avdelningar hade majoriteten av patienterna besvärats av smärta, säger Barbro Wadensten.
De flesta som besvärats av smärta hade av personalen tillfrågats om de hade ont. Men bara drygt en tredjedel hade aktivt uppmanats att själva skatta smärtans svårighetsgrad på en tiogradig skala, där 0 betyder ingen smärta alls och 10 betyder högsta tänkbara smärta.
– Att ett sådant numeriskt självskattningsinstrument verkligen används är viktigt. Flera tidigare studier har visat att vårdpersonalen ofta bedömer patienternas smärta annorlunda än vad patienterna själva gör, säger Barbro Wadensten.
I enkäten fick dock patienterna göra denna smärtskattning och svaren visade att många haft rejält ont. Åtta av tio som haft besvärats av smärta under det senaste dygnet skattade smärtan högre än tre och för drygt fyra av tio hade smärtan varit så intensiv att den översteg sju på den tiogradiga skalan.
– Det är ungefär samma resultat som finns i internationella studier, säger Barbro Wadensten.
I Uppsalastudien var det de kirurgiska avdelningarna som var bäst på att involvera patienterna i vården genom att låta dem själva skatta sin smärta.
– Förhoppningsvis kan resultaten av vår studie bidra till att detta arbetssätt sprids och blir rutin vid alla typer av vårdavdelningar, säger Barbro Wadensten.